investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ loni meziročně zvýšil výrobu elektřiny z fotovoltaiky o 12 %

01.03.2023

Do roku 2030 chce navýšit své kapacity fotovoltaických zdrojů ze současných 126 megawattů na více 6000 MW...

Výroba elektřiny z fotovoltaických elektráren loni výrazně vzrostla. Společnost ČEZ loni meziročně navýšila výrobu elektřiny ze svých fotovoltaických elektráren o 12 procent. Vyrobila v nich 136 gigawatthodiny (GWh) elektřiny, což vystačí na roční spotřebu zhruba 40.000 domácností. Do roku 2030 chce navýšit své kapacity fotovoltaických zdrojů ze současných 126 megawattů na více 6000 MW, informovala dnes společnost ČEZ. Produkci z obnovitelných zdrojů loni navýšila i Pražská energetika, meziročně o devět procent.

Loňská výroba elektřiny z fotovoltaiky byla pro ČEZ dosud druhá nejvyšší v historii společnosti, více vyprodukovala v roce 2018. K navýšení produkce elektřiny ze slunce přispěly zejména vhodné povětrnostní podmínky. Podle ČEZ se navíc čím dál více projevují také zkušeností z obsluh elektráren a jejich lepšícího se servisu a údržby.

Výrobní maxima spadají do teplých a slunných měsíců. Loni vyrobily fotovoltaiky ČEZ nejvíce elektřiny v červnu, kdy vyprodukovaly 13,4 procenta roční výroby. Následoval červenec (13,3 procenta), květen (13,2 procenta) a březen (11,9 procenta). Naopak nejméně v prosinci (1,3 procenta) a lednu (2,5 procenta). Podle ČEZ fotovoltaické panely v zimě umí lépe využívat svůj potenciál díky minimálním tepelným ztrátám.

"Díky dlouhodobě získávanému know-how se nám daří vymačkat z panelů maximum doslova v každém ročním období. Loni to znamenalo 12 procent meziroční nárůst výroby. Vyplácejí se nám nejen smysluplné investice do kvalitní údržby i technologií pro včasné odhalování závad, ale i plánování odstávek s ohledem na předpověď počasí. Díky tomu jsme schopni rychle reagovat na situaci a minimalizovat ztráty ve výrobě,“ řekl ředitel provozu elektráren společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje Róbert Heczko.

ČEZ plánuje své fotovoltaické parky rozšiřovat. "Do roku 2030 postavíme 6000 megawattů nových obnovitelných zdrojů, které připravujeme v průmyslových areálech nebo na rekultivacích. První bychom rádi zprovoznili už letos,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize obnovitelná a klasická energetika ČEZ Jan Kalina. V současnosti společnost provozuje v ČR fotovoltaiky o celkovém výkonu přes 126 megawattů.

Výrobu navyšovala i Pražská energetika (PRE). "V loňském roce naše elektrárny vyrobily rekordních 37.222 MWh elektrické energie, což je o devět procent více než v roce 2021," řekl ČTK mluvčí Karel Hanzelka. Podíl na růstu podle něj měly oba typy obnovitelných zdrojů, které společnosti provozuje. Fotovoltaické elektrárny vyrobily přes 29,8 MWh a větrné elektrárny v Horním Částkově více než 7,3 MWh.

Vedle průmyslových výrobců roste využívání fotovoltaiky i mezi domácnostmi. Důvodem jsou zejména vysoké ceny energií. Loni bylo v Česku zprovozněno 33.760 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 288,8 megawatt (MW), což je meziroční nárůst o 366 procent. I v tomto případě experti očekávají další růst poptávky.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top