investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Cena ropy zažívá volný pád. Pumpaři však hrají mrtvého brouka

01.12.2021

Zatímco ještě minulý týden se barel ropy Brent prodával za 82 dolarů, včera to již bylo jen 69 dolarů...

Zatímco ještě minulý týden se barel ropy Brent prodával za 82 dolarů, včera to již bylo jen 69 dolarů. Cena ropy tak prožila volný pád, když se během několika dní snížila o 16 procent. Dnes sice cena ropy narůstá, stále se však pohybuje pod úrovní 72 dolarů za barel. Výprodej na ropném trhu by se s časovým zpožděním měl promítnout do nižších cen na čerpacích stanicích. Pumpaři však zatím s cenami hýbou jen o haléře.

Prudký pokles ceny ropy byl zapříčiněn obavami ze šíření nových mutací koronaviru. Po celém světě vznikají nová restriktivní opatření. Ta budou zatěžovat výrobu a snižovat mobilitu lidí. Logickým důsledkem bude nižší poptávka po ropě, jak jsme to zažili v předchozích vlnách pandemie. Pumpaři se oprávněně obávají, že se jim sníží tržby v důsledku nižší poptávky řidičů po pohonných hmotách. Snaží se proto udržovat vysoké marže, kterými si mohou kompenzovat nižší objemy prodejů.

 

Podcast - BHS Insights

01.12.2021 - Cena ropy zažívá volný pád, pumpaři však hrají mrtvého brouka

Délka: 00:00:00


00:00:00


Zatímco vývoj na ropném trhu hraje řidičům do karet, kurz koruny vůči dolaru se pro ně nevyvíjí příznivě. Dolar se prodává přibližně za 22,50 koruny. Před necelým měsícem nám přitom na nákup dolaru stačilo méně než 21,80 koruny. Oslabování naší měny prodražuje dovoz do České republiky, což se týká i ropy, která se obchoduje v dolarech na komoditní burze v Rotterdamu.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Kartel OPEC a jeho spojence trápí přebytek ropy na trhu, který vede k prudkému poklesu cen. Na svém jednání se zřejmě dohodnou, že nebudou dál navyšovat těžbu. Oproti tomu se řidiči mohou radovat, čerpací stanice postupně začnou zlevňovat.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top