investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Britská vláda prodá podíl až 15 procent v bance NatWest

22.07.2021

Britská vláda dnes oznámila, že v rozmezí jednoho roku prodá podíl až 15 procent v bance...

Britská vláda dnes oznámila, že v rozmezí jednoho roku prodá podíl až 15 procent v bance NatWest. Britský stát v ní v současné době vlastní podíl 54,7 procenta, sníží ho tedy patrně pod polovinu. Vláda banku za globální finanční krize před více než deseti lety zachránila penězi daňových poplatníků. Tehdy finanční ústav spadal do skupiny Royal Bank of Scotland.

Ministerstvo financí pověřilo společnost Morgan Stanley, aby akcie banky NatWest prodala v rozpětí 12 měsíců od 12. srpna. Počet prodaných akcií bude záviset na podmínkách na trhu.


V květnu vláda během jednorázové nabídky akcií prodala pětiprocentní podíl v NatWest za 1,1 miliardy liber (32,9 miliardy Kč). List Financial Times vyčíslil hodnotu akcií, které nyní britská vláda drží na 12,6 miliardy liber.


Akcie NatWest od počátku roku posílily o 23 procent, k čemuž přispělo zotavování ekonomiky po protipandemických uzávěrách. Stále jsou ale hluboko pod částkou 502 pencí za akcii, které při záchraně banky zaplatil britský daňový poplatník. Vláda vynaložila na záchranu banky NatWest zhruba 45 miliard liber.


Dnes kolem 10:10 SELČ se akcie NatWest na londýnské burze obchodovaly za 196,65 pence, odepisovaly kolem 1,5 procenta.


Banka NatWest, původním názvem National Westminster Bank, vznikla v roce 1968. V roce 2000 byla začleněna do finanční skupiny Royal Bank of Scotland, která v té době rychle expandovala. Royal Bank of Scotland je ale spojována s mnoha skandály, loni se proto svého názvu vzdala a přijala název NatWest Group.


Zdroj: ČTK




"Centrální banky v rámci boje proti negativním důsledkům pandemie koronaviru prudce snížily úrokové sazby v zemích po celém světě. To mělo negativní dopad na komerční banky, kterým se tímto krokem snížily úrokové výnosy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top