investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Boeing snížil čtvrtletní ztrátu na 425 milionů USD

26.04.2023

Zároveň oznámila, že chce do konce roku zvýšit výrobu letadel 737 MAX...

Americký výrobce letadel Boeing snížil v prvním čtvrtletí ztrátu na 425 milionů dolarů (přes devět miliard Kč) ze ztráty 1,24 miliardy USD před rokem. Firma o tom dnes informovala ve výsledcích hospodaření. Zároveň oznámila, že chce do konce roku zvýšit výrobu letadel 737 MAX na 38 kusů měsíčně, což bude o sedm více než dosud. Tržby se zvýšily o více než 28 procent na 17,9 miliardy dolarů.

Boeing se zotavuje z krize od dvou smrtelných havárií letadel 737 MAX v letech 2018 a 2019. Firma se nadále potýká s potížemi v dodavatelském řetězci a s technickým problémem při výrobě dílu od jednoho z dodavatelů.

Celkově Boeing potvrdil, že v letošním roce plánuje vygenerovat tři až pět miliard dolarů volného peněžního toku a dodat 400 až 450 letadel 737 MAX a 70 až 80 letadel 787 Dreamliner. Měsíční produkci posledně jmenovaného stroje chce do konce roku zvýšit na pět z nynějších tří letounů.

Dodavatelská společnost Spirit AeroSystems v dubnu informovala, že instalace kování na zadní části letadla 737 MAX neodpovídá standardu. Chybná montáž se může týkat dodávek až z roku 2019. Nestandardní montáž neohrožuje bezpečnost letu a netýká se strojů, které už jsou v provozu.

Přepracování letounů MAX "ovlivní načasování dodávek v nejbližších měsících, my jsme si ale i nadále jisti provozními a finančními cíli, které jsme si na letošní rok stanovili", napsal v dopise zaměstnancům generální ředitel Boeingu Dave Calhoun.

V prvním čtvrtletí zpomalilo čerpání hotovosti společností Boeing na 786 milionů dolarů z 3,57 miliardy dolarů o rok dříve. Firma za čtvrtletí dodala meziročně o 27 procent více letadel. Výrobci letadel obvykle dostávají hlavní část hotovosti, až letadla předají.

"Cesta výrobce letadel Boeing z problémů a krizí, ve kterých se za poslední roky ocitl, se nezdá být tak jednoduchá," sdělil ČTK analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. "Začátkem dubna se začal Boeing potýkat s problémy při výrobě modelů 737, které jsou hlavním zdrojem příjmů společnosti. Vedení nenabídlo uspokojivé řešení, ačkoliv investory předtím upozornilo, že plánuje navýšit produkci, aby vylepšilo hotovostní pozici. Rizikem je ztráta kredibility a důvěry v kvalitu výroby," dodal.

"V případě Boeingu je nyní vše o hotovosti, kterou potřebuje vygenerovat. Vedení zatím dělá všechny kroky k tomu, aby doručilo její solidní růst, což se musí líbit i investorům," uvedl Hájek. Ve výsledcích firma podle něj neodhadla ztrátu. "Nejvíce překvapil volný peněžní tok, který skončil na minus 800 milionů dolarů, ale konsenzus byl na minus 1,91 miliardy dolarů," dodal.

Akcie Boeingu po zveřejnění výsledků přidávaly asi tři procenta na téměř 207 dolarů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top