BMW do roku 2030 zvýší poměr prodaných elektromobilů na polovinu

Německý výrobce luxusních aut BMW chce do roku 2030 zvýšit poměr...

BMW do roku 2030 zvýší poměr prodaných elektromobilů na polovinu
 Redakce
Redakce

Německý výrobce luxusních aut BMW chce do roku 2030 zvýšit poměr prodaných elektromobilů nejméně na polovinu. To znamená, že si nastavil konzervativnější cíl než jeho konkurenti, uvedla agentura Reuters. Automobilka ve své výroční zprávě spolu s podrobnými výsledky hospodaření za loňský rok dnes také oznámila, že proti loňsku letos počítá i s výrazným zlepšením ziskovosti.

BMW předpokládá, že marže provozního zisku letos vystoupí na šest až osm procent, loni činila 2,7 procenta. Co se týče zvýšení poměru vyrobených a prodaných elektrických vozů, na elektrický pohon přejde do konce desetiletí celá značka Mini.

Reklama


Do roku 2023 bude mít automobilka asi šest čistě elektrických modelů. Do roku 2025 chce mít pak na silnicích dva miliony aut poháněných elektřinou, do konce dekády už deset milionů. Firma už dříve uvedla, že do roku 2023 bude mít pětina z prodaných vozů alternativní pohon. Svůj elektrický sedan i4 chce BMW letos představit s tříměsíčním předstihem.

Reklama


Podle analytika Arndta Ellinghorsta ze společnosti Bernstein vstoupila automobilka do roku 2021 "velmi sebevědomě". "Ohledně elektromobility pokročila a počíná si mnohem obezřetněji než Volkswagen," dodal.


Automobilový koncern Volkswagen nedávno oznámil, že do roku 2030 bude 70 procent aut této značky elektrických. Tento týden skupina informovala o plánu postavit v Evropě šest závodů na výrobu baterií.


Zdroj: ČTK



"Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama