investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Bezpečná investice v nejisté době

09.03.2023

Češi objevili státní pokladniční poukázky...

Růst cen v české ekonomice se stále drží na historických maximech. ČNB se jej sice různými prostředky snaží brzdit, ale i podle optimistických odhadů se výše inflace letos nedostane pod 10 %. Tomu, kdo nechá své úspory jen tak ležet na účtu či pod polštářem tak letos neviditelný zloděj odnese minimálně desetinu kupní síly. I ti nejkonzervativnější lidé proto hledají způsob, jak své peníze ochránit pomocí nějakého finančního instrumentu. A čím dál více z nich k tomu začalo využívat zajímavý výnos a bezpečí státních pokladničních poukázek.

Přehřátou ekonomiku Česká národní banka chladí různými způsoby. Kromě toho, že využívá svých devizových rezerv, aby udržela naši měnu silnou, zvýšila také základní úrokové sazby. Ty ovlivňují výši úroků všech komerčních úvěrů v ČR. A díky vyšším úrokům jsou tak půjčky hůře dostupné, v ekonomice ubývá peněz a inflační tlaky se tím snižují.

Rychlá půjčka pro státní kasu

Lidé a firmy ale nejsou jediné subjekty v ekonomice, které občas potřebují čerpat úvěry. Během fiskálního roku jsou chvíle, kdy volné finance chybí i ve státní pokladně. Stát například čeká na příjem z daní a mezitím mu chybí peníze na výplatu důchodů. Podobně jako občan před výplatou tedy může i stát potřebovat rychlou půjčku, kterou následně zase rychle splatí. A právě pro získání této likvidity vydává ministerstvo financí pokladniční poukázky. Jsou to jednoduché diskontované dluhové papíry s krátkou splatností do dvanácti měsíců. Mají na sobě uvedenou částku, kterou majiteli papíru stát vyplatí po uplynutí smluvené doby. A tato částka je samozřejmě vyšší než pořizovací cena. Rozdílem je pak úrok. Česká republika vydává a splácí tyto závazky rutinně a nejde tedy o žádnou novinku. Změna ale nastala v navýšení úrokové sazby ČNB. Tím se totiž zvýšily i výnosy z pokladničních poukázek pro jejich majitele – investory.

Investice garantovaná státem

A tak se tyto cenné papíry staly atraktivní investicí. Místo pouhého jednoho nebo dvou procent se úrok na pokladniční poukázce přehoupl přes 6 procent a to už je zajímavé. Kromě poměrně slušného zhodnocení mají totiž pokladniční poukázky i velmi nízká investiční rizika. V pozici dlužníka zde vystupuje přímo stát a na ten se ve splácení dá spolehnout. Poukázky jsou navíc vedené v korunách, takže se jejich čeští majitelé vyhnou i měnovému riziku. Otázkou tak zůstává jen výše základní úrokové sazby. Ta se ale podle odborníků v tomto roce snižovat nebude, dokonce může ještě vyrůst, což by výnos ještě zvýšilo.

Od 100 000 Kč a bez daní

Přímý nákup samotných poukázek není pro běžné střadatele možný. Stát totiž poukázky draží v aukci, na kterou se dostanou jen licencované instituce a nakoupí minimálně za 10 milionů. Existuje ale i jiný způsob, jak této příležitosti využít. Ten nabízí společnost BHS, která v rámci CZK úrokového portfolia poskytuje poukázky nakoupené v aukci přímo investorům už od částky 100 000 Kč. Ti se tak podle sazeb vypočítaných na začátku roku 2023 dostanou alespoň na 6,15 % ročního zhodnocení, a to po započítání všech poplatků. To je více než se dá obvykle dosáhnout na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech. Oproti nim, má tato investice ještě jednu velkou výhodu. Nevztahuje se na ni srážková daň 15%. Ta se jinak týká výnosů z příjmů úroků u většiny bankovních produktů, dividend nebo dluhopisů. Toto nenápadné závaží tak dramaticky snižuje všechna lákavě vypadající čísla, která známe z billboardů bank. Oproti jiným dluhopisům či termínovaným vkladům si investoři s touto strategií užívají svobodu ve formě likvidity. Kdykoli se mohou rozhodnout své investované finance vybrat a do 60 dní se objeví zpět na jejich bankovních účtech.

Není divu, že pokladniční poukázky jako podkladové aktivum mezi českými investory rychle získávají na popularitě. V dnešní době nejistoty a hrozící krize je to bezpečný a státem garantovaný přístav, který alespoň částečně uchrání úspory od inflace.

Investovat do pokladničních poukázek můžete na:

www.vicnezterminak.cz

investice do pokladničních poukázek

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top