investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Avast přestal prodávat v Rusku

11.03.2022

Jen v Rusku na daních platila v přepočtu přes 50 milionů korun ročně...

Česká antivirová firma Avast kvůli ruské invazi na Ukrajinu přestala prodávat své produkty v Rusku a Bělorusku. Jen v Rusku na daních platila v přepočtu přes 50 milionů korun ročně. Firma to oznámila na svém webu. Avast zároveň na Ukrajině prodlouží licence u placených produktů zdarma a uživatelům bezplatných produktů nabídne možnost získat zdarma placené verze softwaru. Prostřednictvím své Nadace Avast a zaměstnanecké sbírky věnuje firma více než 18 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února. Od té doby podle středečních údajů OSN zahynulo v bojích nejméně 516 civilistů, ale skutečný počet obětí bude zřejmě vyšší. Avast ruský útok odsoudil. "Jsme zděšeni ruskou agresí proti Ukrajině, která vážně ohrožuje životy nevinných lidí a která útočí snad na všechny formy lidské svobody a důstojnosti," uvedl Avast. V Rusku a Bělorusku proto firma zastavila veškeré marketingové a prodejní aktivity. "Toto rozhodnutí pro nás nebylo lehké. Naše produkty nabízíme v Rusku již téměř 20 let a tamní uživatelé jsou významnou součástí naší globální komunity," doplnila firma.

"V Rusku i na Ukrajině máme zaměstnance a v současnosti pracujeme především na tom, abychom je ochránili a podpořili, jak nejlépe můžeme," sdělil Avast. "Nadále jim vyplácíme plnou mzdu a některým rodinám, které se nacházely ve vysoce rizikových oblastech, jsme na jejich žádost pomohli s dočasným přestěhováním. Jsme s nimi v neustálém kontaktu a jsme velice znepokojeni reálnými nebezpečími, kterým čelí," doplnila firma.

Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. Provozní zisk Avastu loni činil v přepočtu zhruba 11,6 miliardy korun a výnosy přes 21 miliard. Avast je česká nadnárodní společnost, která na trhu působí od roku 1988. Připravuje se převzetí Avastu americkou firmou NortonLifeLock. Datum akvizice bylo stanoveno na letošní 4. duben.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Mezi rizika pro společnost Avast patří poskytování přednastavených služeb v rámci operačních systémů. Zákazníci si začínají zvykat, že mohou mít základní služby kyberbezpečnosti zdarma a již je nic nenutí platit další peníze za specializovaný software.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top