investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Adidasu po ukončení spolupráce s Westem prudce klesl zisk

08.03.2023

Firma se potýkala s vysokou inflací a problémy v Číně, kvůli obviněním z...

Německému výrobci sportovní obuvi a oblečení Adidas loni klesl zisk z běžné činnosti o 83 procent na 254 milionů eur (bezmála šest miliard Kč). Firma se potýkala s vysokou inflací a problémy v Číně, kvůli obviněním z antisemitismu pak zrušila spolupráci s rapperem Kanyem Westem. Adidas to uvedl ve svém dnešním sdělení a dodal, že letos by mohl zaznamenat první celoroční ztrátu za 30 let. Firma také sníží dividendu.

Hrubá marže klesla o 3,4 bodu na 47,3 procenta. Tento ukazatel měří ziskovost firmy, obecně je to hrubý zisk jako procentní podíl na tržbách.

Adidads navrhuje vyplatit za loňský rok dividendu 0,70 eura na akcii. V předchozím roce činila dividenda 3,30 eura za akcii.

Firma se stále vypořádává s následky ukončení partnerství s Westem, které přineslo lukrativní řadu tenisek Yeezy. Od 1. ledna firmu vede Björn Gulden, podle nějž se Adidas musí znovu zaměřit na svou hlavní činnost. Firmu podle ředitele čeká přechodový rok, než se v dalších letech vrátí k zisku.

Adidas uvedl, že se stále rozhoduje, co udělá se zásobami neprodaných bot Yeezy. Ukončení spolupráce s rapperem Westem firmu ve čtvrtém čtvrtletí stálo 600 milionů eur (14,1 miliardy Kč) na tržbách, boty Yeezy by letos odhadem vynesly 1,2 miliardy dolarů.

Kromě Westa se firma loni předčasně rozloučila s generálním ředitelem Kasperem Rorstedem. Jeho odchod Adidas podle výroční zprávy vyjde téměř na 16 milionů eur.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top