investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zdravotnické IPO v Německu již tento pátek

14.03.2018

Globální německá společnost Siemens dlouhodobě optimalizuje své portfolio produktů a služeb. Nyní se rozhodla prodat na burze formou primárního úpisu akcií část podílu ve zdravotnické divizi Siemens Healthineers ...

Globální německá společnost Siemens dlouhodobě optimalizuje své portfolio produktů a služeb. Nyní se rozhodla prodat na burze formou primárního úpisu akcií část podílu ve zdravotnické divizi Siemens Healthineers. V neděli firma upřesnila stanovené rozmezí IPO ceny na 26 - 31 eur za akcii. Horní hranice tohoto pásma by ocenila celou divizi až na

31 mld. eur. Dřívější odhady spekulovaly o nacenění firmy v IPO až na 40 mld. eur. Hodnota ale postupně klesla po zpětné vazbě od potenciálních zájemců z řad investorů. Ti se údajně domnívají, že růstové plány divize jsou příliš optimistické. Někteří proto raději vyčkávají, zda se ambiciózní očekávání růstu naplní.

Začátek obchodování s akciemi firmy Siemens Healthineers je plánováno na pátek

16. března 2018. Mateřská společnost Siemens plánuje v rámci IPO prodat 15 procent firmy a získat tak cca 3,9 až 4,65 mld. eur. Dříve firma plánovala prodat až 25 procent divize. Je možné, že nižší indikovaná cena a chladnější zájem investorů přesvědčily Siemens nyní prodat pouze 15 procent pobočky a s dalším prodejem počkat na vyšší cenu akcií. Ta by mohla potenciálně přijít v případě, že by se růstové predikce začaly naplňovat.

Nedávný pokles německého akciového trhu náladě před IPO rozhodně neprospěl. Negativně ovlivnil nejen samotné akcie mateřské Siemens, ale také všeobecný sentiment investorů a chuť investovat nyní nové peníze na německém trhu.

 

O společnosti Siemens Healthineers 

Divize Siemens Healthineers vyrábí a prodává zdravotní skenery, rentgeny a další zdravotnická zařízení. Firma sází na růstový segment produktů laboratorního vybavení Atellica spuštěného v roce 2017. Divize za rok končící 30. září vytvořila hrubý zisk 

2,49 mld. eur na tržbách 13,8 mld. eur. Firma za první fiskální čtvrtletí 2018 dodala meziroční růst tržeb cca 2,3 procent a upravenou ziskovou marži 18 procent. Problémem bylo a je silnější euro. Pro rok 2018 očekává růst porovnatelných tržeb o 3 - 4 procent a upravenou ziskovou marži 17 - 18 procent.

Pro zajímavost lze uvést, že konkurenční zdravotnická divize americké GE již 5 let bojuje se stagnujícími zisky a maržemi. Firma plánuje začít zvyšovat marže, mimo jiné pomocí snižování nákladů. Letos by chtěla zvýšit marži operativního zisku na 18 procent, nebo více. Cenový boj bude možná pokračovat i přes snahu GE klást větší důraz na zlepšování ziskových marží místo honby za tržním podílem.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top