investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Za rok přišlo o práci 84 tisíc lidí

05.03.2021

Na Úřadu práce ČR bylo ke konci února 2021 registrováno 311 463 uchazečů...

Na Úřadu práce ČR bylo ke konci února 2021 registrováno 311 463 uchazečů o zaměstnání. V průběhu uplynulého měsíce se nově evidovalo 2 604 nezaměstnaných. Za rok počet uchazečů o zaměstnání narostl o 84 094 osob. Podíl nezaměstnaných osob se pohybuje na úrovni 4,3 procenta. Na trhu práce je patrný negativní vliv restriktivních opatření proti šíření koronaviru. V případě ukončení programů na podporu pracovního trhu lze očekávat skokový růst nezaměstnanosti.

Ke konci února 2021 byl na trhu práce evidován vysoký počet volných pracovních míst. K dispozici jich bylo 330 735, což je více než počet nezaměstnaných osob. Na jedno volné pracovní místo momentálně v průměru připadá 0,9 uchazeče. Problém však spočívá v tom, že mnohá volná pracovní místa nejsou příliš atraktivní. Často jsou špatně finančně ohodnocená nebo jsou příliš náročná a stereotypní.

 

Díky opatřením na podporu pracovního trhu nedochází v České republice k masovému propouštění. V tomto ohledu jsme na tom lépe, než je obvyklé v jiných zemích Evropské unie. Některé pracovní pozice se však přetvářejí do zombie podoby a přežívají jen díky státní podpoře. Můžeme proto předpokládat, že současná data o nezaměstnanosti jsou silně zkreslená.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Skutečný stav na trhu práce se dozvíme, až budou ukončeny programy na podporu pracovního trhu. Při tom pravděpodobně bude docházet k růstu nezaměstnanosti, která bude vytvářet sociální napětí ve společnosti."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top