investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výrobce čipů TSMC díky silné poptávce zvýšil čtvrtletní zisk o 80 procent

13.10.2022

Firma ale kvůli obavám z inflace v dnešním sdělení snížila celoroční investiční rozpočet nejméně o deset procent...

Tchajwanský výrobce mikročipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) ve třetím čtvrtletí zvýšil zisk o 80 procent na 280,9 miliardy tchajwanských dolarů (TWD; 222,4 miliardy Kč), zejména díky vysokému prodeji čipů pro datová centra a elektromobily. Firma ale kvůli obavám z inflace v dnešním sdělení snížila celoroční investiční rozpočet nejméně o deset procent a vyjádřila se opatrněji ohledně budoucí poptávky.

TSMC je největším smluvním výrobcem čipů a nejhodnotnější asijskou firmou s akciemi na burze. Tržby ve čtvrtletí vzrostly o 47,9 procenta na 613,14 miliardy TWD.

Dominantní postavení TSMC ve výrobě některých z nejmodernějších čipů pro zákazníky jako Apple a Qualcomm firmu ochránilo před poklesem, na který upozornili výrobci čipů jako AMD a Micron Technology. Nyní ale firma upozornila na problémy způsobené rostoucími inflačními tlaky v příštím roce, kapitálové výdaje na letošní rok přitom snížila přibližně na 36 miliard USD.

Odvětví mikročipů se nyní potýká se slabou poptávkou, ke které přispívá vysoká inflace, rostoucí úrokové sazby a omezení související s bojem s nemocí covid-19 v Číně. To nepříznivě ovlivňuje trh s osobními počítači a chytrými telefony, protože firmy i spotřebitelé omezují výdaje.

TSMC uvedla, že její podnikání v oblasti datových center a automobilů zůstává stabilní. Firma očekává, že její podnikání bude celkově odolnější než širší odvětví výroby čipů, které v příštím roce pravděpodobně klesne.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top