investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výrobce čipů AMD jedná o převzetí konkurenta Xilinx

09.10.2020

Americký výrobce čipů Advanced Micro Devices (AMD) jedná o převzetí konkurenta Xilinx, hodnota...

Americký výrobce čipů Advanced Micro Devices (AMD) jedná o převzetí konkurenta Xilinx, hodnota transakce by mohla přesáhnout 30 miliard dolarů (zhruba 693 miliard Kč). S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informoval americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Jednání jsou podle zdrojů v pokročilé fázi a firmy by mohly dosáhnout dohody už příští týden. Některé zdroje však upozorňují, že stále není jisté, zda bude dohody skutečně dosaženo.


Tržní hodnota AMD nyní přesahuje 100 miliard dolarů, cena akcií podniku od začátku letošního roku vzrostla téměř o 90 procent. Pandemie nemoci covid-19 zvýšila totiž poptávku po osobních počítačích, herních konzolách a dalších zařízeních, která využívají čipy AMD.


Právě silný růst ceny akcií AMD by mohl firmu přesvědčit, aby financovala akvizici svými akciemi. Tržní hodnota Xilinxu se nyní pohybuje kolem 26 miliard dolarů, cena jeho akcií od začátku roku vzrostla zhruba o devět procent.


AMD vyrábí čipy pro stolní a přenosné počítače i pro herní zařízení, jako je Xbox a PlayStation. Čipy od firmy Xilinx se využívají v bezdrátové komunikaci, datových centrech a v odvětvích, jako je například automobilový průmysl. Firmě AMD by převzetí Xilinxu pomohlo v konkurenčním boji s větším rivalem Intel a zajistilo silnější pozici na rychle rostoucích trzích s čipy pro telekomunikační a zbrojařský průmysl, napsal americký list.


Zdroj: ČTK



"Největším konkurentem společnosti AMD je společnost Intel. Ta se zabývá výrobou procesorů a čipsetů. V oblasti grafických procesorů konkuruje společnosti AMD zejména společnost nVidia."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top