investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Vodafone prodá svou maďarskou divizi firmě 4iG a státnímu holdingu

09.01.2023

Dokončení transakce Vodafone očekává už tento měsíc...

Britská telekomunikační společnost Vodafone Group prodá svou maďarskou součást za 660 miliard forintů (zhruba 40 miliard Kč) tamní firmě 4iG a maďarskému státnímu holdingu Corvinus. Firma, která působí i v České republice, to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Vodafone už loni v srpnu uvedl, že uzavřel nezávaznou dohodu o prodeji maďarské divize firmám 4iG a Corvinus. Ty podle dnešní zprávy dokončily hloubkovou kontrolu divize a dohoda se stala závaznou. Dokončení transakce Vodafone očekává už tento měsíc. Výtěžek z prodeje maďarské divize hodlá použít na snížení dluhu.

Prozatímní ředitelka Vodafonu Margherita Della Valle uvedla, že transakce podpoří "cíl maďarské vlády vytvořit národního šampiona v oblasti informačních a komunikačních technologií" a povede k urychlení investic do digitalizace Maďarska.

Agentura Reuters uvedla, že maďarský premiér Viktor Orbán si díky transakci upevní kontrolu nad maďarským telekomunikačním sektorem. Orbán už dříve posílil vliv vlády v odvětvích, jako je energetika, bankovnictví a média.

Společnost 4iG získá v maďarské divizi Vodafonu 51procentní podíl, zatímco stát bude vlastnit 49 procent. Divize má podle agentury MTI tři miliony zákazníků v oblasti mobilních služeb a 800.000 zákazníků u pevných linek.

"Strategická spolupráce mezi maďarským státem a 4iG v této transakci povede nejen k transformaci trhu, ale i ke zlepšení konkurenceschopnosti a urychlení digitální transformace ekonomiky," uvedl předseda správní rady společnosti 4iG Gellért Jászai.

Společnost 4iG je majitelem firmy Antenna Hungária, která provozuje televizní a rozhlasové vysílání a poskytuje telekomunikační služby. Po převzetí divize Vodafonu bude skupina v Maďarsku jedničkou v oblasti pevného připojení k internetu a televizního vysílání a dvojkou v oblasti mobilních hlasových a internetových služeb, uvedla MTI.

Maďarský ministr pro hospodářský rozvoj Márton Nagy dnes oznámil, že vláda pokračuje ve snaze posílit konkurenceschopnost a nezávislost Maďarska navzdory dopadům války na Ukrajině a sankční politiky na ekonomiku.

"Prioritou vlády je, aby existovalo většinové domácí vlastnictví v odvětvích důležitých z hlediska národní strategie, například v pojišťovacím a telekomunikačním sektoru, stejně jako tomu je v bankovnictví, energetice a médiích," prohlásil. "Převzetí firmy Vodafone Hungary slouží tomuto účelu a posílí suverenitu Maďarska," dodal.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top