investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

USA pohrozily rakouské RBI omezením přístupu k svému finančnímu systému

15.05.2024
bankainvesticeruskousa

Ranní zpravodaj: Čistý zisk firmy ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl o čtvrtinu

14.05.2024
S&P500akciedow jonesnasdaqČEZ

UNIPETROL - Paulinino ovládá 23,7 % společnosti

04.04.2014

V regulatorních hlášeních se objevila změna podílů u několika nejspíše kyperských společností vlastnící akcie UNIPETROL. Výsledkem nahlášených transakcí je oznámení, že společnost Paulinino Limited přímo vlastní 17,97 % podíl, při započtení i

V regulatorních hlášeních se objevila změna podílů u několika nejspíše kyperských společností vlastnící akcie UNIPETROL. Výsledkem nahlášených transakcí je oznámení, že společnost Paulinino Limited přímo vlastní 17,97 % podíl, při započtení i nepřímého vlastnictví však 23,7 %. Ve shodě totiž jedná s následujícími firmami (v závorce aktuální stav jejich podílů po změnách):

Egnaro Investments Limited (0,59%)
Levos Limited (2,4%)
LCE Company Limited (1,05%)
Neevas Investment Limited (1,69%)
Uprecht Investment Limited (0%)
Mustand Investment Limited (0%).

Tyto právnické osoby tedy jednají ve shodě se společností Paulinino Limited a současně tuto společnost navíc ovládají. V minulosti (v letech 2009 až 2011) akcionářské změny v UNIPETROLu, resp. své podíly v regulatorních hlášeních z uvedených firem uváděly pouze Levos a Neevas. Zmínit lze, že společnost Egnaro pak byla známa především jako největší akcionář ve slovenské TMR. Loni vlastnila 12,58 %, letos v únoru nahlásila podíl již jen necelá 2 % (více o akcionářské struktuře TMRzde).

Připomeňme, že před 2 měsíci finanční skupina J&T přiznala, že oproti oficiálně vlastněným 8,35 % ovládá se svými klienty zhruba trojnásobek. Uvedla, že jejím záměrem je sjednocení podílu a aktivní uplatnění akcionářských práv. Požadovala především, aby UNIPETROL vyplatil dividendu. K tomu se ale petrochemická společnost postavila následně s odporem. 

Výše uvedené transakce lze tak dle BHS považovat nyní za neutrální a související se skupinou J&T. Očekávat nicméně lze, že na letošní valné hromadě UNIPETROLu (datum konání zatím není známo) bude nejspíše živěji.

Majoritním akcionářem UNIPETROLu je s podílem 62,99 % polská PKN Orlen, tzn. uplatnění svých záměrů při hlasování se pro ni zdá být formální záležitostí. Zájmem akcionářů se nicméně například může stát v prosinci oznámená 4 mld. Kč půjčka od PKN, resp. bližší podrobnosti o jejich podmínkách. Po jen započtení podílu Paulinino Limited každopádně na trhu zůstává volných zhruba 13 % akcií UNIPETROL. Dle agenturních přehledů, resp. „čerstvých“ letos zveřejněných dat lze ale ještě z větších akcionářů zmínit 1,25 % podíl skupiny Dimensional Fund Advisors a 0,89 % Parametric Portfolio Associates. Z tohoto pohledu mnoho „volných“ akcií tak na trhu nezůstává.

Přehled akcionářské struktury dle agentury Bloomberg a Reuters:

 

Celý článek čtěte zde: http://www.bhs.cz/zpravodajstvi/unipetrol_-_paulinino_ovlada_23_7___spolecnosti_%28aktualizovano%29

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top