investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Turecký prezident se chová jako ekonomický analfabet

18.11.2021

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan požaduje, aby tamní centrální banka snížila úrokové sazby...

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan požaduje, aby tamní centrální banka snížila úrokové sazby. Svou žádost opírá o Korán, kde se hovoří o zákazu lichvy. Jde například o pasáž, ve které se praví: „Vy, kteří věříte, bojte se Boha a zanechte poslední zbytky lichvy, jste-li věřícími!“

Na celé situaci je paradoxní, že prezident Erdoğan chce snížit úrokové sazby v situaci, kdy se Turecko potýká s inflací, která atakuje hranici 20 procent. Převládající názor ekonomů přitom jasně říká, že při vysoké inflaci by se měly navyšovat úrokové sazby, které mohou zbrzdit další růst cen.

 

Podcast - BHS Insights

18.11.2021 - Turecký prezident se chová jako ekonomický analfabet

Délka: 00:00:00


00:00:00


Vyjádření tureckého prezidenta vedlo k opětovnému oslabení turecké liry. Ta se přitom od začátku letošního roku propadla vůči euru skoro o 30 procent. Turecko je silně závislé na dovozech, které musí platit hlavně v eurech a dolarech. Oslabení turecké měny má proto fatální následky na tamní ekonomiku.

 

Slabá lira navíc zhoršuje možnosti financování Turecka. Rovněž poškozuje klíčové turecké společnosti. Například státní energetická společnost BOTAŞ nemá kvůli slabé liře dostatek prostředků na zaplacení dováženého plynu a ropy. To v zemi může vyvolat vážnou energetickou krizi.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Turecko má vážné problémy s inflací a oslabováním své měny. To odrazuje zahraniční investory, kterým nedůvěryhodná politika tamní centrální banky ničí plánované projekty.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top