investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby obchodníků v loňském roce klesly o 3,6 procenta

07.02.2023

V letošním roce lze očekávat, že pokles tržeb bude pokračovat...

V prosinci došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 7,3 procenta. Za celý rok 2022 si obchodníci na tržbách pohoršili o 3,6 procenta. V letošním roce lze očekávat, že pokles tržeb bude pokračovat, protože se pravděpodobně dál budou snižovat reálné příjmy lidí.

V závěru roku 2022 výrazně klesly tržby za prodej potravin. Pokles tržeb za potraviny dokonce zaznamenal nejnižší hodnotu od vzniku tohoto indikátoru v roce 2001. Lidé se při nákupu potravin soustředí hlavně na akční nabídky a nejlevnější produkty v daném sortimentu. Přesto v nominálním vyjádření za potraviny utrácí více než v loňském roce. Kvůli vysoké inflaci si však z obchodů odnáší méně potravin a často v horší kvalitě.

Po pandemii se lidé částečně vrátili do kamenných obchodů, což vedlo k propadu tržeb u e-shopů. Výrazné poklesy tržeb přetrvávají ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním vybavením či s výrobky pro domácnost. Z dat je patrné, že lidé se snaží omezovat svou spotřebu, aby zvládli zhoršující se situaci v ekonomice.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Lidé se snaží šetřit na potravinách, které v loňském roce skokově zdražily. Kvůli vysoké inflaci lidé za potraviny vydávají více peněz v nominálním vyjádření, přesto si domů odnášejí méně potravin. Výrobci navíc začali zmenšovat balení, aby drahotu částečně zamaskovali.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top