investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Tržby obchodníků: Po špatném roce 2023 přichází lepší rok 2024

07.02.2024

Postupná stabilizace cen v obchodech v kombinaci s růstem mezd zaměstnanců povede k navyšování tržeb obchodníků...

Obchodníci mají za sebou neúspěšný rok 2023, kdy jim průměrně klesly tržby o 4,1 procenta. V listopadu a prosinci 2023 však došlo k obratu, kdy po osmnácti měsících konečně došlo k růstu tržeb v maloobchodě. Rok 2024 by měl přinést další zlepšení, protože se inflace bude pohybovat poblíž svého cíle a zaměstnancům porostou mzdy. To umožní navýšit spotřebu, což vyvede českou ekonomiku z recese.

V loňském roce se dařilo prodejům pohonných hmot, u kterých byl vykázán meziroční nárůst tržeb o 4,9 procenta. Dobré výsledky byly evidovány i u prodejů a oprav motorových vozidel. V tomto případě tržby vzrostly o 4,2 procenta. Lidé však šetřili na potravinách, u kterých tržby klesly o 5,3 procenta. Nedařilo se ani většině nepotravinářských produktů.

Prosincový objem maloobchodu v průměru za celou Evropskou unii meziročně klesl o 0,7 procenta. Oproti tomu prosincové tržby obchodníků v České republice meziročně vzrostly o 1,6 procenta. Lze tedy říct, že aktuální vývoj v naší zemi je lepší, než jak to vidíme u většiny ostatních zemí Evropské unie. 

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Postupná stabilizace cen v obchodech v kombinaci s růstem mezd zaměstnanců povede k navyšování tržeb obchodníků. Pomyslný bod zlomu nastal v listopadu loňského roku, kdy po roce a půl začaly tržby konečně růst. Prosincová data tento vývoj potvrdila.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top