investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Stavební produkce roste, průmyslová výroba klesá a zahraniční obchod je v přebytku

06.06.2018

V dubnu došlo k reálnému meziročnímu růstu stavební produkce o 4,8 procenta (bez očištění o vliv počtu pracovních dnů dokonce o 7,7 procenta). To však nic nemění na skutečnosti, že české stavebnictví dlouhodobě skomírá.

V dubnu došlo k reálnému meziročnímu růstu stavební produkce o 4,8 procenta (bez očištění o vliv počtu pracovních dnůdokonce o 7,7 procenta). To však nic nemění na skutečnosti, že české stavebnictví dlouhodobě skomírá. 

 

Na vině jsou přehnaně složité stavební předpisy a neefektivně fungující stavební úřady. Špatně fungující stavebnictví není schopno uspokojit vysokou poptávku po nemovitostech, což vede k dynamickému růstu cen. Přehřívající se realitní trh zřejmě zchladí Česká národní banka pomocí nových regulací hypotečních úvěrů.

 

Průmyslová produkce v dubnu po očištění reálně meziročně klesla o 0,2 procenta. Pomocí automatizace se firmám s dostatkem kapitálu daří překonávat napjatou situaci na trhu práce. Kapitálově méně vybavené společnosti však začínají mít problémy s rostoucími mzdovými náklady, což do budoucna může ohrozit finanční stabilitu i reálnou produkci některých firem. Průměrná mzda v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci již dosáhla úrovně 34 437 korun, což představuje meziroční nárůst o 9,2 procenta.

 

V dubnu podle Českého statistického úřadu skončila bilance zahraničního obchodu se zbožím přebytkem 15,8 miliardy korun. V meziročním srovnání byl vykázán růst o 3,8 miliardy korun. Krátkodobě pomáhá zlepšovat bilanci zahraničního obchodu slábnoucí kurz koruny vůči euru. Dlouhodobě lze však očekávat, že koruna bude spíše posilovat, což bude zvýhodňovat dovozce a snižovat přebytek zahraničního obchodu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top