investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Růst ceny elektřiny v ČR je čtvrtý nejvyšší v rámci EU

26.11.2019

Česká republika patří mezi země Evropské unie, kde došlo k...

Česká republika patří mezi země Evropské unie, kde došlo k nejvyššímu růstu ceny elektřiny pro domácnosti. Podle údajů Eurostatu české domácnosti platily v prvním pololetí letošního roku 0,1748 eura za kilowatthodinu elektrické energie, což bylo o 12,0 procenta více než v prvním pololetí loňského roku. Ještě rychleji rostla cena elektřiny v Nizozemsku, na Kypru a v Litvě.

V některých zemích Evropské unie došlo k poklesu ceny elektřiny. Například dánským domácnostem se v prvním pololetí 2019 cena elektřiny meziročně snížila o 4,3 procenta. K podobnému vývoji došlo i v Portugalsku a v sousedním Polsku.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Nejlevnější elektřinu měly domácnosti v Bulharsku, kde cena v prvním pololetí letošního roku dosáhla úrovně 0,0997 eura za kilowatthodinu. Jen mírně dražší elektřinu měly maďarské domácnosti, které zaplatily za kilowatthodinu 0,1120 eura. Naopak nejdražší cenu elektřiny měly domácnosti v Německu. Naši západní sousedé za kilowatthodinu zaplatili 0,3088 eura.

 

Průměrná cena elektřiny v celé Evropské unii se mezi prvním pololetím 2018 a 2019 zvýšila z 0,2066 na 0,2159 eura za kilowatthodinu. České domácnosti i po prudkém nárůstu ceny elektřiny platily méně, než bylo obvyklé. Daně a odvody v Evropské unii tvořily 37 procent z koncové ceny elektrické energie.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"České domácnosti platí za elektrickou energii méně, než je obvyklé v Evropské unii. Tempo růstu ceny elektřiny na tuzemském trhu však patří mezi nejvyšší. V případě, že Energetický regulační úřad bude navyšovat regulované složky ceny elektřiny, hrozí, že si české domácnosti budou muset sáhnout hlouběji do kapsy i v příštích letech."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top