investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Reddit chce vstupem na burzu získat 748 milionů dolarů

11.03.2024

Datum vstupu na burzu ale zatím společnost neoznámila...

Americká společnost Reddit, která provozuje stejnojmennou sociální síť, chce prodejem akcií získat 748 milionů dolarů (17,3 miliardy Kč). Uvedla to dnes v dokumentu pro americkou burzovní komisi SEC. V primární veřejné nabídce akcií (IPO) firma plánuje nabídnout na burze NYSE v New Yorku zhruba 22 milionů akcií, datum vstupu na burzu ale zatím neoznámila.

Firma usiluje o tržní hodnotu až 6,4 miliardy dolarů (téměř 148 miliard Kč), akcie třídy A bude podle současných předpokladů prodávat v ceně od 31 do 34 dolarů za kus. Její burzovní debut patří letos k nejočekávanějším a zároveň k největším. Firma už dříve avizovala, že na burzu chce vstoupit v březnu.

Reddit uvedl, že k prodeji nabídne 15,3 milionu akcií třídy A. Dalších 6,7 milionu akcií třídy A prodají současní akcionáři, jejichž akcie se tak objeví na trhu spolu s těmi nově vydanými.

Chystaná primární nabídka akcií Redditu poslouží jako lakmusový papír, který ukáže, do jaké míry jsou investoři ochotni nakupovat nové akcie. Reddit začal vstup na burzu připravovat už před více než dvěma roky, letos je oživení na trhu s novými emisemi zatím nerovnoměrné, uvedla agentura Reuters.

Předpokládaná tržní hodnota je výrazně nižší, než když Reddit prodával akcie v roce 2021 soukromým investorům. Tehdy investoři firmu ocenili zhruba na deset miliard dolarů.

Reddit začal fungovat v roce 2005 a postupně se stal jedním ze základních kamenů kultury sociálních médií. Jeho logo – s mimozemšťanem s oranžovým pozadím – je jedním z nejznámějších symbolů na internetu.

Na síti Reddit existuje více než 100.000 diskusních skupin, kterým se přezdívá subreddits. Tato on-line fóra umožňují konverzovat o široké škále témat, od zábavných až po naprosto vážná. Spoluzakladatel Redditu Steve Huffman dříve napsal, že on sám už se obrátil na jednu z diskusních skupin o radu, jak přestat pít. Bývalý americký prezident Barack Obama pak v roce 2012 svolil k rozhovoru s uživateli, kde se jej mohli ptát prakticky na cokoliv.

Členové některých komunit z Redditu se v roce 2021 spojili ve fóru nazvaném WallStreetBets a pak začali koordinovaně skupovat akcie firem, kde mnoho lidí, často i velmi bohatých, spekulovalo na pokles cen. Jednou z takových firem byl i prodejce videoher GameStop, jehož akcie pak v krátké době vzrostly o stovky procent. Investoři, kteří spekulovali na pokles ceny těchto akcií, kvůli tomu přišli o mnoho peněz.

Hlavními manažery chystané emise akcií Redditu jsou investiční banky Morgan Stanley, Goldman Sachs, J.P. Morgan a Bank of America Securities. Reddit očekává, že jeho akcie se začnou na newyorské burze obchodovat pod symbolem RDDT.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top