investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Zářijový pokles akciového trhu pokračoval i v úterý

27.09.2023

Tržní události předchozího dne

Zářijový pokles akciového trhu pokračoval i v úterý, kdy se Wall Street nadále soustředil na zvýšenou pravděpodobnost, že Fed v dohledné době úrokové sazby nesníží. Index S&P 500 stáhl 1,5 %, zatímco Dow Jones Industrial Average klesl o 1,2 %. Technologický index Nasdaq Composite klesl o 1,6 %. Tři hlavní akciové indexy sice začaly týden pozitivně, ale jsou na cestě ke ztrátovému měsíci.

Představitel Fedu Neel Kashkari uvedl, že vzhledem k překvapivé odolnosti americké ekonomiky bude centrální banka pravděpodobně muset opět zvýšit sazby a udržet je na vysoké úrovni, aby ochladila inflaci - čímž zopakoval nedávné komentáře dalších představitelů. Vyhlídka "vyšších sazeb na delší dobu" vyvolala tlak na trhy. Výnosy desetiletých státních dluhopisů se zvyšují i nadále, což pomáhá tlačit dolar na nové desetiměsíční maximum. Při uzavření trhu se výnos desetileté státní pokladny pohyboval kolem 4,55 %.

Čerstvé údaje zveřejněné v úterý ukázaly pokles spotřebitelské důvěry v září a růst cen domů v USA, které v červenci dosáhly rekordní úrovně. Vzhledem k tomu, že obavy z recese jsou stále ve hře, generální ředitel banky JPMorgan Jamie Dimon varoval, že trhy nemusí být připraveny na nejhorší scénář, kdy Fed vedle stagflace zvýší sazby na 7 %. K tomu se přidalo varování agentury Moody's, že uzavření vlády by poškodilo úvěrový rating USA. Do 30. září, kdy končí lhůta pro dosažení dohody o rozpočtu, zbývá jen několik dní.

Společnost Target zavírá 9 prodejen kvůli krádežím v obchodech. Akcie společnosti Target v souvislosti klesly o téměř 2 %. "Nemůžeme pokračovat v provozu těchto prodejen, protože krádeže a organizovaný maloobchodní zločin ohrožují bezpečnost našeho týmu a hostů a přispívají k neudržitelným obchodním výsledkům," uvedla společnost v prohlášení. Společnost odhaduje, že jí krádeže vyjdou letos na 500 mio. USD.

Prezident Joe Biden v úterý hovořil se stávkujícími odborové organizace United Auto Workers (UAW) v Michiganu. Biden se setkal s členy UAW v distribučním centru dílů GM ve Van Buren Township v Michiganu. "Wall Street tuto zemi nevybudoval, tuto zemi vybudovala střední třída. Střední třídu vybudovaly odbory," řekl Biden stávkujícím zaměstnancům UAW. "Pokračujeme dál, zasloužíte si to, co jste si zasloužili. A vy jste si vydělali mnohem víc, než dostáváte teď." Ve středu se očekává, že Trump uspořádá shromáždění s 500 bývalými nebo současnými členy odborů. "V první den stávky prezident Biden prohlásil, že si zaměstnanci UAW "zaslouží smlouvu, která udrží je i střední třídu". " My s tím souhlasíme a předložili jsme rekordní nabídku," uvedla společnost Stellantis. Společnost GM rovněž uvedla, že se nesoustředí na politiku, ale nadále vyjednává v dobré víře s UAW s cílem dosáhnout dohody. Prohlášení k prezidentově návštěvě vydal také Ford, Ford a UAW budou těmi, kdo to vyřeší tím, že společně u vyjednávacího stolu najdou kreativní řešení těžkých problémů. ''Máme společný zájem na dlouhodobé životaschopnosti domácího automobilového průmyslu a dobře placených pracovních míst ve výrobě v USA," uvedla společnost.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Čerstvé údaje zveřejněné v úterý ukázaly pokles spotřebitelské důvěry v září a růst cen domů v USA, které v červenci dosáhly rekordní úrovně.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top