investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Nálada na trhu se v říjnu zhoršila

30.10.2023

Tržní události předchozího dne

Podzimní pokles akciového trhu se minulém týdnu ještě prohloubil, což vedlo ke korekci indexu S&P 500 a k jeho nejhoršímu dvoutýdennímu poklesu v tomto roce. Široký ukazatel akciového trhu po většinu pátečního dne kolísal, než se obrátil směrem dolů a za celou seanci ztratil 0,5 %, čímž se propadl o více než 10 % ze svého nedávného maxima. Pokles akcií společností Chevron a JPMorgan Chase přispěl k poklesu indexu Dow Jones Industrial Average o 1,1 %, na nejnižší uzavírací úroveň od března. Nasdaq Composite si připsal 0,4 %, ačkoli tento technologický index skončil daleko od svých maxim. Index se na začátku týdne dostal do korekce a klesá již tři týdny po sobě. Nyní se mnozí připravují na větší volatilitu před týdnem nabitým ekonomickými údaji a dalším zasedáním Fedu.

Nálada na trhu se v říjnu zhoršila, investoři rozebírali vlnu výsledků hospodaření některých největších amerických společností a zároveň probírali situaci na trhu dluhopisů. Výnos desetiletého státního dluhopisu v pondělí na začátku obchodování poprvé za posledních 16 let překonal hranici 5 %, což mnohé investory po celý týden drželo přilepené na trhu s dluhopisy. V pátek se usadil na úrovni 4,846 %. Dluhopisy a jejich výnosy jsou nyní pro trhy v hlavní roli, výnosy se pohybují příliš vysoko a příliš rychle. Prudký vzestup výnosů dluhopisů vyvolal volatilitu napříč trhy. Hlavní akciové indexy jsou tak pravděpodobně zakončí říjen třemi po sobě jdoucími měsíci ztrát.

Zisky společnosti Alphabet investory zklamaly a poslaly její akcie za týden dolů o téměř 10 %. Akcie společnosti Meta Platforms ztratily za týden přibližně 3,9 %. Akcie Chevronu ztratily 13 %, což je nejhorší týdenní pokles za více než rok poté, co společnost vykázala čtvrtletní zisk, který byl výrazně nižší než před rokem. Analytici podle agentury FactSet očekávají, že zisk v indexu S&P 500 za toto čtvrtletí vzroste o 2,7 %, což je první období růstu od třetího čtvrtletí roku 2022. Přesto to akciovému trhu příliš nepomáhá. Kromě zisků se investoři probírali přívalem ekonomických údajů, z nichž většina zdůrazňovala sílu americké ekonomiky. Hrubý domácí produkt rostl ve třetím čtvrtletí sezónně i inflačně očištěným tempem 4,9 % ročně, což je více než dvojnásobek tempa ve druhém čtvrtletí. Cenový index výdajů na osobní spotřebu (PCE), preferovaný ukazatel inflace Fedu, vzrostl v září oproti předchozímu měsíci o 0,4 %, tedy stejným tempem jako v srpnu. Příští týden budou investoři pečlivě rozebírat nejnovější zprávu o zaměstnanosti. Někteří investoři uvedli, že pozitivnější zprávy o ekonomice mohou být špatnou zprávou pro investory, kteří se obávají o úrokové sazby a o to, jak dlouho zůstanou na zvýšené úrovni. Mnozí investoři očekávají, že Fed na svém zasedání příští týden ponechá sazby na stejné úrovni, ačkoli další postup centrální banky zůstává nejasný. Pravděpodobně budeme i nadále svědky trendu, kdy dobrá zpráva je špatnou zprávou.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Mnozí investoři očekávají, že Fed na svém zasedání příští týden ponechá sazby na stejné úrovni, ačkoli další postup centrální banky zůstává nejasný. Pravděpodobně budeme i nadále svědky trendu, kdy dobrá zpráva je špatnou zprávou.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top