investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Ekonomika USA v posledním čtvrtletí rostla mnohem více, než se očekávalo

04.12.2023

Tržní události předchozího dne

Naděje, že Fed ukončí zvyšování úrokových sazeb, podnítila rozsáhlou rallye, která vedla k prudkému růstu cen všeho, od akcií po státní dluhopisy a zlato. Průmyslový index Dow Jones si za týden připsal 2,4 %, čímž si připsal pátý týdenní zisk a zaznamenal tak nejdelší vítěznou sérii od konce roku 2021. Index S&P 500 přidal 0,8 % a uzavřel na nejvyšší úrovni od března 2022. Technologický Nasdaq Composite přidal 0,4 %.

V pátek předseda Fedu Jerome Powell nabídl zatím nejsilnější signál, že představitelé pravděpodobně skončili se zvyšováním sazeb, když řekl, že politika centrální banky je "hluboko v restriktivním teritoriu". Jeho komentáře byly protkány opatrností, ale zdálo se, že uklidnily investory, kteří se zaklínají očekáváním snížení sazeb v příštím roce. Obchodníci zvýšili sázky na to, že Fed sníží sazby již v březnu, jak ukazují údaje CME Group. Powellovy komentáře spolu s novými ekonomickými údaji podnítily vlnu nákupů na trhu státních dluhopisů, která snížila výnosy na 4,23 %, nejnižší úroveň od začátku září. Výnos dvouletých státních dluhopisů, které jsou obzvláště citlivé na očekávání úrokových sazeb, zaznamenal největší týdenní pokles od března, tedy od doby, kdy došlo ke kolapsu banky Silicon Valley.

Údaje z tohoto týdne ukázaly, že americká ekonomika v posledním čtvrtletí rostla mnohem více, než se očekávalo. Nedávný pokles výnosů z dluhopisů přinesl úlevu i kupcům domů, když úrokové sazby hypoték klesly již pátý týden v řadě na úroveň kolem 7,22 %, což je nejnižší úroveň za více než dva měsíce. Další ekonomické údaje poukazovaly na zpomalení růstu. Výnos desetiletého státního dluhopisu v úvodu pátečního obchodování klesl poté, co čerstvé údaje ukázaly, že aktivita ve výrobním sektoru se v listopadu snížila. Přesto někteří investoři uvedli, že očekávání snížení sazeb příliš nabobtnala. "Myslíme si, že se trh v tomto ohledu předbíhá," napsala investiční ředitelka UBS Global Wealth Management. Nedávné nadšení se v poslední době rozšířilo i na kryptoměny a táhlo ceny bitcoinu vzhůru. Futures na zlato uzavřely na rekordní hodnotě 2 091 USD za trojskou unci, především díky klesající atraktivnosti dluhopisů. 

Mnoho investorů vstoupilo do letošního roku s opatrnějším postojem a růst akcií a státních dluhopisů se jen zrychlil. Nyní se zdá, že někteří investoři vyhlížejí větší zisky v posledních týdnech roku 2023.  Sázky na to, že Fed může dosáhnout měkkého přistání nebo zkrotit inflaci bez velkého poklesu hospodářského růstu, vedly investory k hromadění akcií. Jednou ze známek toho, že někteří předpokládají slunečnější vyhlídky pro ekonomiku, je páteční růst indexu Russell 2000, který si během seance připsal přibližně 3 %. Tento index je mnohem citlivější na vývoj americké ekonomiky, protože menší společnosti jsou zranitelnější vůči rostoucím výpůjčním nákladům a mají tendenci získávat větší část svých příjmů na domácím trhu. "Šance k měkkému přistání jsou poměrně nízké, ale tato cesta se nyní o něco rozšířila," řekl Joseph Amato, investiční ředitel Neuberger Berman.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„V pátek předseda Fedu Jerome Powell nabídl zatím nejsilnější signál, že představitelé pravděpodobně skončili se zvyšováním sazeb, když řekl, že politika centrální banky je "hluboko v restriktivním teritoriu".“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top