investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Březen přišel na Wall Street s velkým rozmachem

04.03.2024

Tržní události předchozího dne

Březen přišel na Wall Street s velkým rozmachem, když akcie zaznamenaly nové rekordy, k čemuž přispěly slibné údaje o inflaci a neutuchající technologická rallye, při níž společnost Nvidia poprvé uzavřela s tržní kapitalizací nad 2 biliony dolarů. Index S&P 500 si připsal 0,8 % a vytvořil tak nové maximum. Index S&P 500 vzrostl již 16 z posledních 18 týdnů. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o 0,2 %, zatímco technologický Nasdaq 100 vzrostl o 1,1 % a druhý den po sobě si připsal vlastní rekord. Akcie zahajují březen optimistickou reakcí na údaje o PCE, které ukázaly, že inflace se nadále ochlazuje - což zmírnilo obavy, že Fed získá další důvod, aby se snížením úrokových sazeb posečkal. Další zkoumání však poukázalo na známky odolné inflace, která již nemusí tolik klesat, jako doposud.

Mezi velkými hybateli byla Nvidia, technologická společnost v centru vzrušení z umělé inteligence na Wall Street zakončila den s tržní kapitalizací poprvé přesahující 2 biliony dolarů. Mezitím se akcie společnosti New York Community Bancorp propadly o 26 % po odchodu jejího generálního ředitele, čtvrtletní ztrátě ve výši 2,7 miliardy dolarů a zjištění "závažných nedostatků" v úvěrových procesech banky. A konečně, akcie společnosti Dell vzrostly o 31 % v návaznosti na lepší čtvrtletní tržby a zisk, které byly podpořeny vyhlídkami na umělou inteligenci u jejích serverů. Vývoj ve společnosti OpenAI upoutal pozornost. Elon Musk zažaloval společnost podporovanou Microsoftem a jejího generálního ředitele Sama Altmana, mimo jiné kvůli porušení smlouvy. Musk tvrdí, že společnost již nesleduje svůj původní cíl pomáhat lidstvu a místo toho se zaměřuje na zisk. OpenAI do které na počátcích investoval i Elon Musk totiž byla původně zamýšlena jako non-profit, open source organizace. Časem se z ní ovšem stal pravý opak a to i za podpory Microsoftu. "OpenAI se změnila v uzavřenou dceřinou společnost de facto největší technologické společnosti na světě: Microsoft," uvádí se v žalobě. Musk žádá soud, aby přinutil OpenAI zpřístupnit svůj výzkum a technologie veřejnosti a aby zablokoval společnosti možnost využívat svůj majetek k finančnímu prospěchu společnosti Microsoft nebo jiných osob.

Target, Costco a Box patří mezi hlavní společnosti, které budou příští týden zveřejňovat své výsledky. Také únorová zpráva o zaměstnanosti USA bude středem  pozornosti. Vzhledem k obnovení růstu a přetrvávajícím inflačním tlakům někteří představitelé zmírnili očekávání, že snížení sazeb přijde brzy. Fed zveřejní své aktualizované prognózy 20. března. Čtvrteční údaj o inflaci, který Fed preferuje, tedy jádrový index cen výdajů na osobní spotřebu (PCE), se v lednu oproti předchozímu měsíci zvýšil o 0,4 %. A ve srovnání s obdobím před měsícem je trh více přesvědčen, že snížení sazeb nepřijde dříve než v červnu. 

Futures kontrakty na ropu v pátek vzrostly až o 3 % na nejvyšší úroveň od listopadu, protože podmínky na trhu ukazují na omezené dodávky. West Texas Intermediate poprvé v tomto roce vyskočil nad 80 dolarů za barel. Páteční skok následuje po dvou po sobě jdoucích měsících růstu. Větší než očekávaná poptávka z Asie spolu s očekáváním, že ropná aliance OPEC+ prodlouží snižování těžby i po březnu, pomohla zvýšit ceny kontraktů. Blízké kontrakty se v současné době obchodují s prémií oproti pozdějším měsícům, což je stav trhu nazývaný "backwardation", který signalizuje omezenou nabídku ropy.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Mezi velkými hybateli byla Nvidia, technologická společnost v centru vzrušení z umělé inteligence na Wall Street zakončila den s tržní kapitalizací poprvé přesahující 2 biliony dolarů.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top