investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek vzrostly

15.12.2023

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve čtvrtek vzrostly, protože oblasti trhu citlivé na úrokové sazby rostly v návaznosti na odhady Fedu o dalším snižování sazeb v roce 2024. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o 0,4 %, zatímco index S&P 500 vyskočil o více než 0,2 %. Technologický Nasdaq Composite přidal 0,2 %. Index Dow Jones stanovil nové historické maximum již druhý den po sobě.

Středeční závěrečné politické rozhodnutí Fedu z roku 2023 naznačilo, že centrální banka pravděpodobně nebude dále zvyšovat úrokové sazby a v příštím roce by je mohla dokonce třikrát snížit. Tato zpráva vyvolala rally v sektoru nemovitostí, který ve čtvrtek vzrostl o téměř 3 %. Růst zaznamenaly také akcie bank. Spolu s akciemi rostly i dluhopisy, takže výnos desetiletého státního dluhopisu ve čtvrtek poprvé od srpna klesl pod 4 %. Mezitím ceny ropy vzrostly o více než 3 % a odrazily se od pětiměsíčního minima, kterého dosáhly na začátku tohoto týdne. Futures na ropu West Texas Intermediate se obchodovaly za téměř 72 USD za barel.

Nejnovější prognózy hospodářského růstu ve čtvrtém čtvrtletí se zvyšují. Sledovací nástroj GDPNow atlantského Fedu nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl anualizovaným tempem 2,6 %. Ještě před týdnem tento tracker předpokládal pro čtvrté čtvrtletí růst o 1,2 %. Posun k vyšším hodnotám přichází v souvislosti s tím, že nedávné ekonomické údaje byly lepší, než ekonomové očekávali. Nové údaje, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad pro sčítání lidu, ukázaly, že maloobchodní tržby v listopadu vzrostly o 0,3 %. Ekonomové očekávali pokles o 0,1 %.

Akcie ve čtvrtek rostou napříč všemi sektory, ale největší pohyby nadále přicházejí od akcií s nízkou kapitalizací. Russell 2000 po středečním růstu o 3 % vzrostl na začátku čtvrtka až o 2,2 %. Velký podíl na této rally mají finanční tituly - banky rostou, protože nižší sazby by mohly zmírnit některé bilanční tlaky, které nakonec na začátku tohoto roku uvrhly banku Silicon Valley do bankrotu. Zhruba 16 % indexu Russell 2000 tvoří finanční akcie a technologický sektor, který má v indexu největší váhu, dosahuje přibližně 18 %. V indexu S&P 500 tvoří finanční akcie asi 12 % tržní kapitalizace a do této skupiny patří i nebankovní společnosti, jako je Berkshire Hathaway. Kromě toho mají akcie technologických společností v indexu S&P 500 váhu přibližně 30 %. Jinými slovy, když banky rostou, je pravděpodobné, že Russell bude v rally módu, což se na dnešním trhu projevuje v plné míře.

Čtvrteční ekonomické údaje ukázaly, že počet propuštěných zaměstnanců v USA se výrazně nezvyšuje, zatímco spotřebitelé nadále utrácejí peníze. Podle údajů Úřadu pro sčítání lidu vzrostly maloobchodní tržby v listopadu o 0,3 %. Ekonomové očekávali pokles o 0,1 %. Překvapení vzestupu listopadových maloobchodních tržeb svědčí o pokračující síle spotřebitelů. A tato síla přichází v době, kdy trh práce zůstává celkově napjatý, s nezaměstnaností na historicky nízké úrovni. Nové údaje ve čtvrtek ukázaly, že týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl nižší, než se očekávalo. V týdnu končícím 9. prosince bylo podáno 202 000 žádostí o podporu v nezaměstnanosti, což bylo pod očekáváním ekonomů, kteří předpokládali 220 000 žádostí. Stále nízké počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti naznačují, že k výraznému a rozsáhlému propouštění stále nedochází.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Středeční závěrečné politické rozhodnutí Fedu z roku 2023 naznačilo, že centrální banka pravděpodobně nebude dále zvyšovat úrokové sazby a v příštím roce by je mohla dokonce třikrát snížit.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top