investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie v úterý zažily silnou rallye

15.11.2023

Tržní události předchozího dne

Americké akcie v úterý zažily silnou rallye, když investoři vstřebali nižší než očekávanou inflaci. Index Dow Jones uzavřel růstem přibližně o 1,4 %, zatímco technologický Nasdaq Composite vyskočil o zhruba 2,4 %. Referenční index S&P 500 vzrostl o 1,9 %. Index Russell 2000 s malou kapitalizací po těchto údajích také vzrostl a uzavřel o více než 5 % výše, což je jeho nejlepší uzavření za více než rok.

Výnos 10letého státního dluhopisu klesl o 19 bazických bodů a obchodoval se poblíž 4,44 %, zatímco výnos 30letého státního dluhopisu se snížil o zhruba 12 bazických bodů na 4,62 %. Podle nejnovějších údajů Úřadu pro statistiku práce, které byly zveřejněny v úterý ráno, se spotřebitelské ceny v říjnu oproti předchozímu měsíci nezměnily, protože pokles cen ropy snížil celkovou inflaci, což se ale méně dotklo jádrové inflace. Toto zpomalení signalizovalo investorům i ekonomům na Wall Street, že Fede by mohl se zvyšováním úrokových sazeb pravděpodobně skončit. 

Index spotřebitelských cen (CPI) ukázal, že ceny v říjnu vzrostly o 0 % oproti minulému měsíci a o 3,2 % oproti předchozímu roku, což představuje zpomalení oproti zářijovému 0,4% měsíčnímu růstu a 3,7% meziročnímu růstu cen. Ekonomové očekávali meziměsíční růst cen o 0,1 % a meziroční růst o 3,3 %. Podle očekávání nižší náklady na energie udržely celkové údaje na menším přírůstku, když ceny energií meziměsíčně klesly o 2,5 %, a to v důsledku nižších cen plynu, které se během října snížily o 5 %. Na "jádrové" bázi, která očišťuje od volatilnějších nákladů na potraviny a plyn, ceny v říjnu podle údajů vzrostly oproti loňskému roku o 4,0 %, což je méně než meziroční nárůst zaznamenaný v září (4,1 %). Měsíčně se jádrové ceny zvýšily o 0,2 %, což je rovněž nižší než zářijový měsíční nárůst. Ekonomové očekávali, že jádrové ceny vzrostou o 0,3 % oproti předchozímu měsíci a o 4,1 % oproti předchozímu roku.

Ceny letenek klesly nejvíce, a to o 13,2 % oproti předchozímu roku. Pronájem automobilů klesl o 9,6 %. Oba tyto pohyby jsou známkou toho, že cestovní boom, který po zavedení COVID tlačil ceny nahoru, končí. Ojeté automobily po šíleném nárůstu inflace způsobeném nedostatkem počítačových čipů pro nová vozidla klesají na ceně. Ceny ojetých automobilů se v říjnu snížily o 7,1 %. Ostatní kategorie v říjnu mírně klesly: spotřebiče (-2 %), elektronika (-1 %), nábytek (-2,9 %), benzin (-5,3 %), energie pro domácnost (-3,2 %), lékařská péče (-0,8 %), školní potřeby (-3,2 %) a hračky (-3,7 %). Většina základních potravin nezlevňuje, a proto spotřebitelé stále považují inflaci za zhoubný problém. Inflace u potravin nyní dosahuje mírných 2,1 %, ale to je navíc k růstu cen, který v posledních dvou letech meziročně dosáhl 13 %. Ačkoli je tedy současná úroveň růstu cen možná přijatelná, je to přídavek k předchozím nárůstům, které značně převyšovaly růst mezd. Nájemné je dalším zabijákem rozpočtu. Nájemné stále roste o 7,2 % ročně. Bydlení je pro většinu lidí největším výdajem a nájemníci jsou nešťastnou obětí rostoucí poptávky po nájemních nemovitostech při stagnující nabídce.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Výnos 10letého státního dluhopisu klesl o 19 bazických bodů a obchodoval se poblíž 4,44 %, zatímco výnos 30letého státního dluhopisu se snížil o zhruba 12 bazických bodů na 4,62 %.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top