investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie v úterý ustoupily

03.01.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie v úterý ustoupily a připravily Wall Streetu nepříznivý začátek roku 2024 po vítězném roce, kdy index S&P 500 jen těsně nedosáhl nového rekordu. Referenční index S&P 500 ztratil téměř 0,6 %, zatímco Dow Jones vzrostl těsně nad nulovou hranici. V čele ztrát stál technologický index Nasdaq Composite, který ztratil téměř 1,6 %.

Rally na akciích se v pátek zastavila po dvou měsících růstu, které pomohly hlavním ukazatelům zakončit rok 2023 s výraznými ročními zisky. Navíc si index S&P 500 připsal deváté týdenní vítězství v řadě, což je nejdelší série od roku 2004, a blíží se k pokoření svého historického zavíracího maxima. Akcie technologických společností ovšem dnes klesaly poté, co analytici Barclays snížili své hodnocení akcií společnosti Apple s odkazem na obavy ohledně poptávky po nových iPhonech. Akcie společnosti Apple klesly téměř o 4 %, zatímco akcie i jiných technologických firem se propadly. Tento týden by mohly rallye otestovat také ekonomické údaje, přičemž prosincová zpráva o zaměstnanosti, která má být zveřejněna v pátek, je sledována kvůli potenciálu ovlivnit uvažování Fedu. Sázky investorů, že snížení úrokových sazeb v roce 2024 přijde rychle a hluboce, podpořily akcie.

Nové údaje společnosti S&P Global ukázaly, že její index PMI ve výrobním sektoru USA vykázal v prosinci hodnotu 47,9, což je méně než listopadových 49,4 a méně než očekávání ekonomů na úrovni 48,4. Údaj nižší než 50 znamená, že se odvětví nachází v kontrakci.

Podle průzkumu zakončili američtí výrobci letošní rok v nepříznivém duchu. Produkce klesla nejrychlejším tempem za posledních šest měsíců, protože se zintenzivnil nedávný pokles objemu zakázek. Zpracovatelský průmysl tak bude ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně působit jako brzda ekonomiky. Pozoruhodné je, že zpráva rovněž ukázala zpomalení na trhu práce. Mzdy klesaly již třetí měsíc v řadě, přičemž továrny snižovaly zaměstnanost druhým nejrychlejším tempem od roku 2009. Jediný případ, kdy továrny v posledních letech snižovaly zaměstnanost tímto tempem, byl na počátku pandemické výluky, podle S&P Global. Klíčovým problémem pro výrobce byla v prosinci také inflace, přičemž prodejní ceny rostly nejrychleji od dubna. Zvýšení dodavatelských cen kovů a plastů spolu s vyššími dopravními poplatky údajně způsobilo nárůst inflace.  

Ceny ropy vzrostly poté, co Írán vyslal do Rudého moře válečnou loď v reakci na to, že americké námořnictvo o víkendu potopilo tři húthiovské lodě. Futures kontrakty na ropu West Texas Intermediate a ropu Brent vzrostly o více než 1 % v důsledku eskalace napětí. Mezitím cena bitcoinu vyskočila o téměř 3 % a poprvé od začátku roku 2022 překonala 45 000 USD, protože vzrostla naděje, že Komise pro cenné papíry a burzy brzy schválí spotový bitcoinový ETF.

Akcie společnosti Tesla zůstaly beze změny po zveřejnění nových údajů o dodávkách, které ukázaly, že výrobce plně elektrických automobilů dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí rekordu a splnil svůj cíl dodávek do roku 2023. Za čtvrté čtvrtletí Tesla vykázala 484 507 dodávek, čímž překonala odhady Wall Street, které podle agentury Bloomberg činily 483 173 kusů. Toto číslo představuje pro Teslu rekordní čtvrtletí, které je téměř o 20 000 kusů vyšší než minulé rekordní čtvrtletí ve druhém čtvrtletí loňského roku. Cena akcií společnosti Tesla se v roce 2023 více než zdvojnásobila, což pomohlo k růstu akcií sedmičky velkolepých a širšího trhu. Společnost však čelí rostoucí konkurenci, zejména v Číně. Čínská automobilka BYD oznámila, že ve 4. čtvrtletí dodala celosvětově 526 409 čistě elektrických vozidel, čímž poprvé překonala Teslu. Zatímco Tesla dodala v roce 2023 více elektromobilů, BYD je na nejlepší cestě získat prvenství, protože rozšiřuje dodávky v pevninské Číně a v Evropě.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Rally na akciích se v pátek zastavila po dvou měsících růstu, které pomohly hlavním ukazatelům zakončit rok 2023 s výraznými ročními zisky.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top