investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie se obchodovaly smíšeně

26.02.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie se obchodovaly smíšeně a akcie technologických firem si po krátkém růstu indexu S&P 500 nad 5100 bodů oddechly. Hlavní indexy zakončily týden vítězně, díky euforií vyvolanou dobrými kvartálními výsledky společnosti Nvidia. Příští týden se investoři dozvědí nové údaje o stavu americké ekonomiky. Přesto si index Dow Jones připsal nová historická zavírací maxima, zatímco index S&P 500 poprvé v historii krátce překročil hranici 5 100 bodů. Tyto výsledky tak přispěly k názorům, že téma umělé inteligence ještě není u konce. Současná rally je natolik silná, že odolává důkazům o oddálení snížení úrokových sazeb, rostoucím výnosům na dluhopisech, nebo posliujícímu dolaru.

Texas, Florida a Kalifornie měly tento týden největší počet dlužníků, kterým byla automaticky prominuta studentská půjčka. Bílý dům dnes zveřejnil údaje o počtu dlužníků v jednotlivých státech, kteří měli nárok na automatické odpuštění půjček v rámci plánu splácení řízeného příjmem Saving on A Valuable Education neboli SAVE. To následovalo po oznámení ministerstva školství z tohoto týdne, že 153 000 dlužníkům s původním zůstatkem půjčky 12 000 USD nebo méně, kteří spláceli půjčku 10 let, byl dluh prominut, což činilo 1,2 miliardy USD. Do plánu SAVE je zapsáno přibližně 7,5 milionu dlužníků.

Warren Buffett i nadále dokupuje akcie společnosti Occidental Petroleum a Chevron. Tradiční názor je, že poptávka po fosilních palivech bude klesat a na jejich místo nastoupí obnovitelné zdroje energie. Země a společnosti po celém světě si stanovují ambiciózní cíle pro snižování emisí uhlíku. Investice do ropných akcií, jako je Occidental, by se ve světle měnící se dynamiky v energetickém sektoru mohla zdát nerozumná. Buffett s tím ale nesouhlasí. Podle něj za pět let se bude těžit více ropy než nyní - nebo alespoň přibližně stejné množství. na to v současnosti Buffett sází asi 9,6 % svého portfolia. Společnost Occidental hodně investuje do technologií na přímé zachycování CO2 ze vzduchu (DAC). V srpnu 2023 společnost Occidental oznámila akvizici společnosti Carbon Engineering za 1,1 miliardy dolarů, která je lídrem ve vývoji technologie DAC. Společnost také staví závod Stratos za miliardu dolarů uprostřed ropných polí v západním Texasu. Jakmile bude Stratos uveden do provozu, půjde o největší DAC zařízení v historii. Zachycování uhlíku by mohlo představovat obrovskou příležitost. Generální ředitelka společnosti Occidental věří, že DAC by mohl vdechnout nový život ropnému a plynárenskému průmyslu "není důvod, proč netěžit ropu a plyn navždy", pokud se vize DAC naplní. Zdá se, že Buffett plně podporuje zaměření společnosti Occidental na DAC. Jeho nákupy akcií Occidentalu budou pravděpodobně pokračovat. Berkshire získala v srpnu 2022 souhlas regulačních orgánů k nákupu až 50 % této ropné společnosti; v současnosti její podíl činí něco málo přes 28 %.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Warren Buffett i nadále dokupuje akcie společnosti Occidental Petroleum a Chevron. Tradiční názor je, že poptávka po fosilních palivech bude klesat a na jejich místo nastoupí obnovitelné zdroje energie.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top