investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pražské energetice loni klesl čistý zisk o 6,5 procenta

06.05.2024
energetikatržbyčesko

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Akcie ve středu propadly

26.10.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie ve středu propadly, když investoři zpracovávali smíšené zprávy o výsledcích společností Microsoft a Alphabet, zatímco výnosy státních dluhopisů se zvýšily, což zvýšilo tlak na již tak napjaté technologické akcie. Průmyslový index Dow Jones klesl o mírných 0,3 %, ale referenční index S&P 500 se propadl o téměř 1,5 % a index Nasdaq Composite se propadl o téměř 2,5 %, což byl jeho nejhorší den za posledních osm měsíců. Indexy S&P 500 a Nasdaq uzavřely na nejnižších úrovních od května. Akcie technologických společností nesly hlavní tíhu tlaku prudce rostoucích výnosů státních dluhopisů, které po mírné stabilizaci na začátku středy opět vzrostly. Desetiletý výnos se vyšplhal nad 4,9 %, zatímco třicetiletý výnos postoupil nad 5% úroveň.

Akcie společnosti Alphabet se propadly o více než 9 % poté, co mateřská společnost Googlu překonala zisk a tržby, ale neuspěla ve svém cloudovém byznysu. Naopak vzácným světlým bodem na trhu byly akcie Microsoftu, které vyskočily o 2 % poté, co jejich vlastní dvojnásobné překonání ukázalo, že sázky na umělou inteligenci se jejímu cloudovému segmentu vyplácejí. Ostatní megaakcie ztratily, protože smíšený obraz oslabil část důvěry ve velké technologické společnosti, které letos poháněly zisky akcií. Akcie Amazonu a mateřské společnosti Meta - která ve středu po uzavření trhu zveřejní výsledky - klesly o více než 4 %.

Po 22 dnech má Sněmovna reprezentantů nového předsedu. Mike Johnson byl zvolen ve středu a má plán, který by mohl pomoci zabránit dalšímu uzavření vlády. Johnson nyní povede jednání se Senátem a Bílým domem o otázkách, jako je možné uzavření vlády příští měsíc a návrhy Bidenovy administrativy na rozdělení nové zahraniční pomoci po celém světě. Pokud jde o hrozící shutdown, Johnson již načrtl plán jednání v dokumentu, který šířil během své kampaně. Johnson v něm otevřel dveře krátkodobému opatření, které by udrželo vládu v provozu do roku 2024 po současném termínu 17. listopadu. Navrhl bych opatření, které by vypršelo 15. ledna nebo 15. dubna," napsal v dopise kolegům a vynechal klíčové doplňující informace, například jakou výši financování by u dlouhodobější dohody prosazoval. 

Julian Emanuel ze společnosti Evercore ISI ve středeční výzkumné zprávě popsal současnou výsledkovou sezónu jako "relativní absence pozitivních cenových reakcí na oznámení zisků". Společnosti, které překonaly očekávání jak u zisku na akcii, tak u tržeb, zaznamenaly následující den růst svých akcií o 0,3 %. Za posledních pět let by tyto společnosti ale zaznamenaly 1% posun výše. Slabší výsledky také více škodí akciím, než obvykle. Společnosti, které nesplní očekávání jak v horním, tak v dolním řádku, zaznamenávají následující den pokles svých akcií o téměř 5 %. Za posledních pět let se tento pohyb v průměru blížil 3,1 %. Kolem trhu se objevuje řada protichůdných signálů. Proto jsou trhy tak nervózní a nejisté.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Po 22 dnech má Sněmovna reprezentantů nového předsedu. Mike Johnson byl zvolen ve středu a má plán, který by mohl pomoci zabránit dalšímu uzavření vlády.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top