investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie ve čtvrtek vzrostly

03.11.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie ve čtvrtek vzrostly, protože investoři vsadili na to, že Fed je blízko k ukončení svého tažení za zvýšení úrokových sazeb, a vyhodnotili nový příliv podnikových výsledků. Technologický Nasdaq a index S&P 500 uzavřely přibližně o 1,8 %, resp. 1,9 % výše, zatímco Dow Jones posílil o zhruba 1,7 %, tedy o více než 500 bodů. Všechny tři hlavní indexy skončily ve středu se silnými zisky, když Fed udržel úrokové sazby na stejné úrovni. Stejně si počínala i ČNB, která se zatím neodhodlala ke snížení sazeb, jak mnozí očekávali. Celkově si trh z komentáře předsedy Jeroma Powella k tomuto rozhodnutí odnesl názor, že americká centrální banka zůstane u ponechání sazeb beze změny i v prosinci.

Společnost Apple ve čtvrtek po zvonění oznámila výsledky, které překonaly očekávání a stanovily další rekord v tržbách v oblasti služeb, ačkoli celkové tržby již čtvrté čtvrtletí po sobě klesly. Ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí vykázala společnost Apple zisk na akcii ve výši 1,46 USD při tržbách, které dosáhly 89,5 miliardy USD. Wall Street podle odhadů agentury Bloomberg očekávala zisk na akcii ve výši 1,39 USD při tržbách dosahujících 89,3 miliardy USD. Společnost uvedla, že prodeje iPhonů se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšily na 43,8 miliardy USD, čímž mírně překonaly očekávání a znamenaly nový rekord v prodeji iPhonů ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí. Tržby ze služeb poprvé přesáhly 22 miliard USD. Za právě skončený fiskální rok vykázal Apple celkové tržby ve výši 383,3 miliardy USD, což je méně než 394,3 miliardy USD v předchozím roce. Akcie v aftermarketu spadly o více než 3 %. 

Mezitím akcie Starbucks vyskočily o téměř 10 %, kavárenský řetězec překonal odhady tržeb a zisku. Společnost Shopify uvedla, že se ve třetím čtvrtletí vrátila k zisku, protože zavedla umělou inteligenci, a její akcie poskočily o více než 20 %.

Akcie společností Novo Nordisk a Eli Lilly byly ve třetím čtvrtletí podpořeny prodejem jejich léků na cukrovku 2. typu a léků na hubnutí.  Tyto léky zaznamenaly v letošním roce nárůst popularity díky nebývalému celkovému úbytku tělesné hmotnosti, který zajišťují ve srovnání se staršími GLP-1 - léky, které napodobují hormon v těle, jenž zpomaluje trávení a podporuje tvorbu inzulinu. Vysoká poptávka nadále převyšuje nabídku léků Wegovy a Ozempic. Společnost Palantir také vzrostla, když vykázala rekordní čtvrtletní zisk a tento úspěch přičítá umělé inteligenci. Akcie vzrostly o téměř 20 %. Na trhu lze tak frekventovaně sledovat explozivní růsty akciových titulů po 3 měsících výprodejů. BlackRock (poslední propaganí sdělení), již poskočil zpět na vydávací cenu a tudíž to tím vynulovalo veškeré ztráty od vydání. Explozivní růst akciových trhů byl technického rázu a ve středním časovém horizontu pořád existuje významné riziko, že se neudrží.  


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Všechny tři hlavní indexy skončily ve středu se silnými zisky, když Fed udržel úrokové sazby na stejné úrovni. Stejně si počínala i ČNB, která se zatím neodhodlala ke snížení sazeb, jak mnozí očekávali.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top