investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie v USA ve středu uzavřely smíšeně

25.01.2024

Tržní události předchozího dne

Akcie ve středu uzavřely smíšeně, v čele s technologickými akciemi, zatímco index S&P 500 zaznamenal další rekordní uzavření, již čtvrté v řadě i přes zanedbatelný růst +0,8 %. Index Nasdaq Composite, který na začátku seance vyskočil o více než 1 %, zaznamenal mírné zisky a uzavřel přibližně o 0,4 % výše.

Indexu pomohly silné zisky v čele s Netflixem, zatímco velcí technologičtí giganti jako Microsoft a Meta také stoupali vzhůru. Dow Jones klesl zhruba o 0,3 %. Optimismus ohledně oživení čipového průmyslu a rozmachu technologií poháněných umělou inteligencí mezitím posílily bleskové zprávy od výrobce čipového vybavení ASML a vývojáře softwaru SAP. Největší událostí dnes je zaostávající společnost Tesla, protože výrobce elektromobilů čelí náročnému trhu a tvrdým soupeřům z Číny. 

Dnes je dobrý den pro technologické akcie. Akcie společnosti Meta vzrostly přibližně o 2 % a obchodují se nad hranicí 390 USD. Od začátku roku akcie vzrostly o více než 10 %. Microsoft mezitím vystoupal nad 1 % a krátce překonal tržní kapitalizaci 3 biliony dolarů. Po společnosti Apple je to teprve druhá společnost, která této úrovně dosáhla. Akcie společnosti Microsoft od začátku roku vzrostly zhruba o 7 %. Zapojila i společnost Alphabet, jež je na cestě k rekordnímu závěru, když akcie v rámci denního obchodování vystoupaly o více než 1 % a poprvé po více než dvou letech překonaly své historické zavírací maximum.

Tento týden je na firemní výsledky velmi bohatý, 74 společností indexu vykazuje zisky, což představuje 15 % indexu S&P 500. Podle Fundstratu 66 % firem překonává odhady zisku a ty, které "překonávají", překonávají odhady v průměru o 7 %. Z 31 %, které odhady nenaplnily, je medián jejich nenaplnění -12 %. Výsledky přicházejí v návaznosti na mimořádně pozitivní zprávu společnosti Netflix, která ve čtvrtém čtvrtletí vykázala silný růst. Streamovací gigant si připsal 13 milionů nových předplatitelů a navíc nabídl výhled na 1. čtvrtletí, který překonal očekávání Wall Street. Akcie v úvodu obchodování na trhu vzrostly o dvouciferné číslo. Vydařené čtvrtletí vykázal i nizozemský výrobce čipů ASML, podle nějž se objednávky ve 4. čtvrtletí ztrojnásobily, což je pozitivní signál pro polovodičový průmysl. Akcie vzrostly o přibližně 7 %. Taktéž i většina větších polovodičových výrobců v USA v posledních týdnech zažívá silnou rallye. 

Hospodářská produkce dosáhla v lednu nejvyšší úrovně za posledních sedm měsíců. Bleskový kompozitní index PMI společnosti S&P Global v USA, který zachycuje aktivitu ve službách i ve zpracovatelském průmyslu, dosáhl v lednu hodnoty 52,3, což je více než prosincových 50,9 a více než 51,0, které očekávali ekonomové. Podle agentury S&P dosáhla podnikatelská důvěra 20měsíčního maxima, zatímco účtované ceny, rostly nejpomaleji od května 2020. Největší nárůst zaznamenal index ve zpracovatelském průmyslu s hodnotou 50,3 oproti 47,9 bodu v předchozím měsíci. Složka služeb ve zprávě S&P ukázala, že index tento měsíc zaznamenal hodnotu 52,9 oproti 51,4 v prosinci. Jakýkoli údaj nad 50 u těchto indexů představuje expanzi v daném odvětví; údaje pod 50 znamenají pokles. Tyto údaje PMI naznačují povzbudivý začátek roku pro americkou ekonomiku, neboť společnosti hlásí výrazné zrychlení růstu spolu s prudkým ochlazením inflačních tlaků," uvedl ve zprávě hlavní podnikový ekonom společnosti S&P Global Market Intelligence.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Tento týden je na firemní výsledky velmi bohatý, 74 společností indexu vykazuje zisky, což představuje 15 % indexu S&P 500.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top