investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie v pondělí uzavřely na vyšší úrovni

17.10.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie v pondělí uzavřely na vyšší úrovni a investoři se připravují na řadu firemních výsledků v tomto týdnu. Wall Street se také sledovala zvýšené geopolitické napětí, protože se USA snaží pokročit v úsilí o omezení konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. USA a jejich spojenci se pokouší zasadit o to, aby se do střetu nezapojily další země, zejména Írán. Plně rozvinutý regionální konflikt by mohl způsobit prudký nárůst cen ropy vysoko nad 100 dolarů za barel, což by podle některých analytiků výrazně zvýšilo riziko globální recese. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o 0,9 %, zatímco technologický Nasdaq Composite vedl denní zisky, když vzrostl o 1,2 %. Index S&P 500 si připsal více než 1 %.  Futures kontrakty na ropu se v pondělí obchodovaly v úzkém rozpětí kolem 87 USD za barel poté, co v pátek vzrostly o téměř 6 % po inflační zprávě v USA. Ceny zlata a dluhopisů však klesly, což láká zájemce hledající bezpečné útočiště. Výnos desetiletých státních dluhopisů vzrostl na 4,69 % a umazal tak část svých ztrát z minulého týdne.

Solidní začátek výsledkového 3. čtvrtletí vede u některých jedinců k předčasným oslavám ohledně konce ziskové recese v USA. 32 společností z indexu S&P 500 již oznámilo své zisky a v průměru překonávají společnosti z tohoto indexu očekávání Wall Street v průměru o 9 % na úrovni zisku na akcii, podle Bank of America. Celkově po čtvrtletích poklesu vzrostl zisk na akcii u společností z indexu S&P 500 o 1 % ve srovnání se stejným čtvrtletím loňského roku, což mohou být prvními náznaky toho, že recese zisků amerických společností může být u konce pokračuje BofA. Letní měsíce byly v USA velmi aktivní a tak není divu, že výsledky v tomto kvartále mohou být silnější, než v předešlých. Skutečnou otázkou je jak trvalé toto ekonomické oživení je a zda v zimě znovu americké společnosti neuvrhne do ziskové recese. 

Výsledková sezóna tento týden nabírá na obrátkách a v úterý budou zveřejněny zprávy společností Goldman Sachs a Bank of America, které budou následovat po příznivých výsledcích svých kolegů z Wall Street. Ve středu odstartují technologické výsledky společnosti Tesla a Netflix, které budou pravděpodobně pečlivě zkoumány, aby ukázaly, jak je tento sektor odolný v prostředí vyšších a dlouhodobějších úrokových sazeb. Současně s pátečními výsledky banky JPMorgan její generální ředitel Jamie Dimon prohlásil, že toto může být "nejnebezpečnější doba, jakou svět zažil za poslední desetiletí", což je varování, které rezonuje i po několika dnech.

Z jednotlivých pohybů na trhu, akcie Lululemon vzrostly o 10 % a dostaly se tak na nejvyšší úroveň od prosince 2021, kvůli plánovanému připojení se společnosti do Indexu S&P 500. Tesla - akcie výrobce elektromobilů v pondělí ráno vzrostly o více než 1 % s tím jak se investoři zahřívají před středečními kvartálními výsledky. Zatímco velká detroitská automobilová trojka (Ford, General Motors a Stelantis) se stále potýká s probíhajícími stávkami, Tesla nedávno nesplnila odhady Wall Street ohledně dodávek za třetí čtvrtletí a marže zůstávají pro výrobce elektromobilů klíčovým problémem. Marže klesaly po celý rok 2023, protože společnost využívala snižování cen k nastartování poptávky a zachvácení většího tržního podílu. Cena bitcoinu v pondělí ráno vzrostla o 5 % poté, co se Komise pro cenné papíry neodvolala proti nedávnému rozhodnutí o žádosti správce kryptoaktiv Grayscale o schválení bitcoinového burzovně obchodovaného fondu (ETF).


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Výsledková sezóna tento týden nabírá na obrátkách a v úterý budou zveřejněny zprávy společností Goldman Sachs a Bank of America, které budou následovat po příznivých výsledcích svých kolegů z Wall Street.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top