investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie se v úterý vyvíjely rozlišně

10.01.2024

Tržní události předchozího dne

Akcie se v úterý vyvíjely rozlišně, protože rally na začátku týdne, která byla poháněna technologiemi, se rozplynula poté, co Samsung vydal varovný signál a zhoršil tak prospekty celého odvětví v očích investorů. Index Dow Jones Industrial Average klesl o 0,4 %. Referenční index S&P 500 klesl o téměř 0,2 %, zatímco technologický Nasdaq Composite se vyškrábal lehce nad nulu.

Aktualizace společnosti Samsung oslabila naděje na oživení v sektoru osobních počítačů a mobilních zařízení, který je klíčovým trhem pro její paměťové čipy. Korejská společnost uvedla, že očekává 35% pokles provozního zisku ve čtvrtém čtvrtletí, což je daleko za odhady, poptávka ak i nadále zaostává. Velké technologické společnosti pomohly v pondělí k růstu akcií, bez nich by trhy pravděpodobně skončily hlouběji v záporu. Klíčovým bodem zájmu investorů zůstává čtení prosincové spotřebitelské inflace, které má být zveřejněno ve čtvrtek. Myšlenka, že se inflace ochlazuje, podporuje přesvědčení investorů, že se americká ekonomika vyhne recesi. Toto přesvědčení bude v pátek, kdy velké banky zahájí výsledkovou sezónu za čtvrté čtvrtletí, podrobeno zásadní zkoušce.

Futures na ropu v úterý poskočily když se ukázalo, že Rusko dodržuje slíbené snížení vývozu a protesty v Libyi i nadále omezují produkci v zemi. West Texas Intermediate během seance vzrostl o téměř 2 %, což představuje obrat od prudkých ztrát během předchozí seance. Protesty v Libyi ochuzuje trh o zhruba 300 000 barelů denně, kdy bylo uzavřeno jedno z hlavních ropných polí. Ruské snížení vývozu má dosáhnout až 500 000 barelů za den v průběhu roku, nyní se jedná o redukci o 120 000 barelů. 

Bill Gross, kdysi přezdíván jako král dluhopisů naznačil, že se nyní vyhýbá státním dluhopisům USA. Desetiletý americký dluh je údajně nadhodnocený. Koncem loňského roku vydělal Gross miliony díky velké sázce na to, že Fed se přikloní ke snížení úrokových sazeb v roce 2024. Globální dluhopisy se v pondělí odrazily ode dna poté, co v úvodních dnech roku 2024 klesaly kvůli obavám, že rally z konce roku 2023 zašla příliš daleko a příliš rychle. Benchmarkové americké desetileté výnosy minulý týden vyskočily o 17 bazických bodů, protože solidní údaje z trhu práce podnítily obchodníky k omezení sázek na rychlé uvolnění Fedu. Gross také uvedl, že dluhopisy s kratší dobou splatnosti by pro zájemce o trh dávaly větší smysl. Akciový trh je podle něj taktéž nadhodnocený. 

Podle Goldman Sachs se hedgeové fondy odvracejí od technologických gigantů, které vládly akciovému trhu v loňském roce. Manažeři zahájili rok 2024 tím, že již třetí týden v řadě prodávali akcie amerických společností z oblasti IT, uvedla banka. Má se tak jednat o snahu fondů diverzifikovat riziko ze silně naceněných gigantů a jejich expozice v těchto firmách se má blížit pětiletému minimu dodala Goldman Sachs. Investoři se obávají, že čtvrtletní zisky těchto největších firem nebudou schopny udržet krok s jejich vysokým oceněním. Například Apple již přišel o tržní kapitalizaci v hodnotě 100 miliard dolarů, protože prodeje iPhonů v Číně se propadají, zatímco akciím Tesly se taktéž příliš nedaří od doby, kdy jí společnost BYD předstihla v prodeji elektromobilů.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Bill Gross, kdysi přezdíván jako král dluhopisů naznačil, že se nyní vyhýbá státním dluhopisům USA. Desetiletý americký dluh je údajně nadhodnocený.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top