investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie se opět přiblížily rekordním hodnotám

05.02.2024

Tržní události předchozího dne

Akcie se opět přiblížily rekordním hodnotám - index S&P 500 v pátek zakončil na 4 959 bodech, což je jeho historicky nejvyšší hodnota. Všechny tři hlavní indexy zaznamenaly za tento týden důležité zisky společností a mělo to spíše pozitivní efekt.

Akcie zpočátku týdne klesaly po nevýrazných technologických výsledcích společností Microsoft a Alphabet a ve středu se dále prodávaly, když předseda Fedu Jerome Powell uvedl, že snížení úrokových sazeb v březnu není "základním předpokladem". Avšak vynikající výsledky společností Meta a Amazon v kombinaci s lednovou zprávou o zaměstnanosti, která byla lepší, než se očekávalo, poslaly akcie zpět nahoru. Za celý týden vzrostly indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial o více než 1 %, zatímco Nasdaq Composite si připsal necelé 1 %. V nadcházejícím týdnu přivítá investory v rámci nenáročného ekonomického programu řada firemních výsledků včetně zpráv společností Eli Lily, Disney, Spotify, McDonald's, Chipotle a Pepsi.

Debata o snížení sazeb pokračuje. Předseda Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci po lednovém zasedání Fedu zchladil naděje investorů na březnové snížení úrokových sazeb. Powell uvedl, že centrální banka potřebuje před snížením sazeb "větší důvěru" v cestu inflace směrem dolů. Ekonomové se domnívají, že lednová zpráva o zaměstnanosti, která ukázala, že americká ekonomika v tomto měsíci vytvořila 353 000 nových pracovních míst, posiluje argumenty Fedu, že může se snížením úrokových sazeb počkat, aniž by se ekonomika dostala do recese. Zpráva však také přinesla obavy z opětovného zrychlení inflace, neboť mzdy se v tomto měsíci zvýšily o 4,6 %, což je nejvyšší tempo růstu od července 2023. Podle nástroje CME FedWatch Tool investoři nyní dávají zhruba 20% šanci na snížení úrokových sazeb na březnovém zasedání. Ve čtvrtek byla šance téměř 40 % a před měsícem téměř 80 %.

Zdálo se, že podnikové zisky na konci minulého týdne spíše zklamou. Poté, co zisky indexu S&P 500 vykazovaly za čtvrtletí více než 1% pokles, přinesla v uplynulém týdnu řada výsledků obrat, když podle společnosti FactSet došlo k překonání zisků technologických stálic Apple, Meta, Alphabet, Amazon a Microsoft. Podle nejnovějších údajů společnosti FactSet se ve čtvrtém čtvrtletí očekává růst zisků o 1,6 %. A zejména odhady pro první čtvrtletí byly také drženy na uzdě. 

Po náporu ekonomických údajů, které ukázaly, že americká ekonomika má za sebou silný start do prvního čtvrtletí, budou mít investoři v nadcházejícím týdnu k dispozici jen málo údajů, které by mohli rozpitvávat. Nadále budou pozorně sledovány týdenní počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti, protože firmy oznamují propouštění, zatímco v pondělí upoutá pozornost investorů aktualizovaný údaj o aktivitě v sektoru služeb.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Akcie zpočátku týdne klesaly po nevýrazných technologických výsledcích společností Microsoft a Alphabet a ve středu se dále prodávaly, když předseda Fedu Jerome Powell uvedl, že snížení úrokových sazeb v březnu není "základním předpokladem".“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top