investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street ve středu klesly

07.09.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie na Wall Street ve středu klesly, což byl další ztrátový den v krátkém týdnu, protože přetrvávající obavy z inflace vyvolaly pochybnosti, zda se Fed rozhodne v dohledné době snížit úrokové sazby. Index S&P 500 zakončil poklesem o přibližně 0,7 %, zatímco index Dow Jones klesl o přibližně 0,6 %. Technologický Nasdaq se propadl o více než 1 %. Ropa WTI se obchoduje kolem nejvyšší úrovně od listopadu a ve středu vzrostla o další 1 % poté, co Saúdská Arábie a Rusko setrvaly u snížení těžby. To znovu oživilo obavy z "odolné" inflace a zatížilo akcie. S blížícím se zasedáním Fedu 20. září investoři diskutují o tom, zda tyto cenové tlaky přesvědčí tvůrce politiky, aby udržovali sazby na vyšší úrovni delší dobu.

Současně nepříznivé údaje z Evropy a Číny vyvolávají obavy z poklesu poptávky, což by mohlo oslabit odolnost, kterou americká ekonomika dosud vykazovala. Překvapivě prudký pokles německých průmyslových objednávek v červenci podpořil spekulace o riziku stagflace. Vzhledem k tomu se zraky upíraly na čerstvé údaje o srpnovém indexu PMI v americkém sektoru služeb, které byly bedlivě sledovány kvůli známkám inflace. Údaj ISM dosáhl hodnoty 54,5 oproti očekávaným 52,5, což představuje osmý měsíc vyšší aktivity v řadě.

Béžová kniha Fedu ukazuje, že zpomalení ekonomiky je na pořadu dne. Pohled na 12 bankovních distriktů Federálního rezervního systému ukázal, že odolná americká ekonomika vykazuje určité slabosti. Béžová kniha Fedu ve středu odhalila, že podniky v několika distriktech měly v srpnu potíže přenést náklady na spotřebitele, protože náklady na výrobu zboží rostou rychleji než ceny. Béžová kniha shromažďuje neoficiální důkazy z 12 bankovních distriktů Fedu. Představitelé centrální banky tyto informace využijí za dva týdny, kdy se sejdou na svém politickém zasedání. V červenci představitelé Fedu zvýšili úrokové sazby již po jedenácté od března 2022, což může být první ze dvou zvýšení sazeb, která představitelé naplánovali do konce roku. Další zasedání Fedu se uskuteční 19. a 20. září, kdy se očekává, že si představitelé dají pauzu a budou držet sazby stabilně v rozmezí 5,25-5,5 %, aby se ujistili, že údaje o inflaci nadále vykazují ochlazování. Většina okresů vykázala celkové zpomalení růstu cen, přičemž rychleji zpomaloval zejména v sektorech výroby a spotřebního zboží. V okresech po celé zemi byl zaznamenán utlumený růst pracovních míst, neboť podniky se nadále potýkaly s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků na volná pracovní místa a počet uchazečů o zaměstnání zůstával omezený.

Tento trend udržuje moc v rukou zaměstnanců a pomáhá zvyšovat mzdy. Mnoho kontaktů však naznačilo, že "druhá polovina roku bude jiná", pokud jde o růst mezd. Podniky napříč celou zemí zopakovaly svá očekávání, že růst mezd v nejbližší době celkově zpomalí.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Pohled na 12 bankovních distriktů Federálního rezervního systému ukázal, že odolná americká ekonomika vykazuje určité slabosti.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top