investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street se v pondělí lehce zotavily

26.09.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie na Wall Street se v pondělí lehce zotavily. Při závěrečném zvonění vzrostl index S&P 500 o 0,4 %, zatímco Dow Jones si připsal skromnějších 0,1 %. Nasdaq Composite vzrostl nejvíce a to o 0,5 %. Výnosy desetiletých státních dluhopisů se dotkly nejvyšších úrovní od roku 2007 a uzavřely nad 4,5 %. Investoři se nyní připravují na čerstvé čtení inflace PCE, které má být zveřejněno v pátek, aby získali více informací o vývoji sazeb Fedu. Mezitím zbývá méně než týden na odvrácení uzavření vlády a investoři začínají hodnotit jeho potenciální dopad na ekonomiku, vzhledem k tomu, že zákonodárci zatím příliš nenaznačují pokrok v dohodě o rozpočtu. Čtení HDP za druhé čtvrtletí je naplánováno na čtvrtek.

Nedělní předběžná dohoda o ukončení stávky hollywoodských scénáristů rozhýbala akcie médií. Méně optimismu však panuje kolem stávky automobilových dělníků poté, co Ford uvedl, že navzdory pokroku v některých oblastech existují "významné mezery, které je třeba odstranit", než se mu podaří dosáhnout nové pracovní dohody s UAW.

Amazon investuje až 4 miliardy dolarů do společnosti Anthropic, která se zabývá umělou inteligencí, což představuje nejnovější snahu technologického giganta posílit partnerství v oblasti generativní umělé inteligence. V rámci dohody Anthropic přesune většinu svého softwaru do webových služeb Amazonu a bude používat čipy Amazonu k trénování svých modelů umělé inteligence, které pohánějí chatboty a další technologie. Zákazníci budou moci využívat vlastní data k vytváření soukromých modelů a budou moci využívat možnosti jemného doladění prostřednictvím samoobslužné funkce uvedla společnost Amazon v tiskové zprávě. Dohoda zdůrazňuje ambice velkých technologických firem v oblasti vývoje technologií umělé inteligence a schopnost technologických gigantů využívat své zdroje cloud computingu v oblasti umělé inteligence. 

Splácení studentských dluhů by mohlo ztížit prodej v některých oblíbených obchodech. Vzhledem k tomu, že se v říjnu obnoví měsíční splátky studentských půjček, někteří spotřebitelé plánují utrácet méně peněz v obchodech. V průzkumu mezi více než 600 americkými spotřebiteli, kteří mají nesplacené studentské dluhy, téměř 90 % respondentů uvedlo, že mají alespoň "určité obavy", aby pokryli všechny své měsíční výdaje. Podle nového průzkumu společnosti Jefferies, která snížila rating společnosti Nike a dalších maloobchodních akcií, polovina dotázaných uvedla, že má "velké obavy". Jefferies zjistila, že více než polovina respondentů plánuje utrácet méně za oblečení a doplňky, zatímco restaurace a obuv byly druhou a třetí nejčastěji uváděnou kategorií, kde spotřebitelé plánují utrácet méně.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Při závěrečném zvonění vzrostl index S&P 500 o 0,4 %, zatímco Dow Jones si připsal skromnějších 0,1 %.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top