investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Provozní zisk Samsungu ve čtvrtletí klesl nejníže za osm let

07.01.2023

Zejména kvůli tomu, že oslabení globální ekonomiky prudce snížilo ceny paměťových čipů a...

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics ve čtvrtém čtvrtletí klesl podle předběžných údajů provozní zisk o 69 procent na 4,3 bilionu wonů (77,5 miliardy Kč). Je to nejnižší zisk od třetího čtvrtletí roku 2014, zejména kvůli tomu, že oslabení globální ekonomiky prudce snížilo ceny paměťových čipů a poptávku po elektronických zařízeních. Samsung, který je největším světovým výrobcem paměťových čipů, chytrých telefonů a televizorů, to uvedl v dnešním sdělení.

Samsung bývá považován za ukazatel spotřebitelské poptávky. Jeho slabé výsledky tak vyvolávají obavy o výsledky dalších firem v technologickém odvětví. Detailní výsledky firma zveřejní 31. ledna.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali snížení provozního zisku na 5,9 bilionu wonů. Tržby klesly o devět procent na 70 bilionů wonů.

Rostoucí úrokové sazby a životní náklady po celém světě utlumily poptávku po chytrých telefonech a dalších zařízeních, které Samsung vyrábí, a také po polovodičích. Ty Samsung dodává konkurentům, jako je například americký Apple. U paměťových čipů byl pokles poptávky ve čtvrtletí vyšší, než se očekávalo. Zákazníci totiž upravovali zásoby, aby ušetřili. Samsung tradičně zveřejňuje podrobnosti k výsledkům později, tentokrát ale uvedl, že byl nucen zveřejnit důvody poklesu, aby minimalizoval výkyvy na trhu a aby investoři mohli lépe pochopit okolnosti hospodaření firmy.

Tři analytici oslovení agenturou Reuters uvedli, že čekají další pokles zisku i v tomto čtvrtletí. Výroba čipů pak zřejmě zaznamená provozní ztrátu, protože přebytek čipů na trhu způsobí další pokles cen.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top