investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Prodejem části devizových rezerv můžeme posílit korunu

19.11.2018

S blížícím se koncem roku je zajímavé sledovat, jak se jednotliví analytici trefovali...

S blížícím se koncem roku je zajímavé sledovat, jak se jednotliví analytici trefovali ve svých ekonomických predikcích. Drtivá většina analytiků si letos vylámala zuby při odhadování budoucího vývoje kurzu koruny. Zatímco na začátku roku panovala široká shoda, že koruna bude posilovat, na konci roku se euro prodává kolem 26 korun a dolar jen o přibližně 3 koruny levněji. Kurz koruny je tak vůči euru i dolaru slabší než na začátku roku.

Oslabování kurzu koruny je dáváno do souvislosti se zpomalováním růstu české ekonomiky. Tento faktor však zřejmě nehraje primární roli, protože koruna oslabovala i v době, kdy byla publikována příznivější data o růstu našeho hospodářství. Podstatnější roli sehrává aktuální situace na měnovém trhu, kde je málo subjektů, které by chtěly nakupovat českou měnu. Přebytek koruny na trhu se následně zrcadlí ve slabém kurzu.

 

Česká národní banka podle makroekonomických modelů správně předpokládala, že když zvýší úrokovou sazbu, koruna začne posilovat. Investoři však na vyšší úrokovou sazbu v České republice zatím příliš neslyší a ve snaze převést aktiva do bezpečných přístavů se stahují z rozvíjejících se trhů, na což doplácí i Česká republika. Celkové napětí kolem brexitu či obchodních válek investory utvrzuje v rozhodnutí držet aktiva ve světových měnách a příliš neexperimentovat v malých a otevřených ekonomikách, které v případě krizového vývoje mohou být méně stabilní.

 

Dalším zvyšováním úrokových sazeb docílíme snížení růstu české ekonomiky, protože se zdraží úvěry pro firmy i domácnosti. Růst úrokových sazeb přesto nemusí vést k okamžitému posílení koruny. Z těchto důvodů je načase zahájit diskusi o prodeji části devizových rezerv, za které by byla nakoupena česká měna. To by vedlo k okamžitému posílení koruny a celému měnovému trhu dalo jasný signál, kudy by se kurz koruny měl dál vyvíjet.

 

Ke konci října letošního roku měla Česká národní banka 3,24 bilionu devizových rezerv přepočtených na koruny. O pět let dříve, tedy pár dní před zahájením devizových intervencí, měla centrální banka devizové rezervy přepočtené na koruny ve výši 0,89 bilionu. V průběhu devizových intervencí se devizové rezervy více než ztrojnásobily, což pomohlo oslabit korunu.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Vzhledem k současné situaci na trhu lze předpokládat, že prodej části devizových rezerv by pomohl k posílení kurzu koruny efektivněji než zvyšování úrokových sazeb. Silnější koruna by však neprospívala českému exportu, který je důležitou součástí tuzemského hospodářství. Naopak dovoz zahraničního zboží by zlevnil."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top