investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Prodejci letenek hlásí nejlepší výsledky za poslední tři roky

21.05.2023

Nejvíce chtějí toto léto Češi cestovat do Španělska a Itálie...

Zájem o letenky je největší za poslední tři roky, uvedli pro ČTK prodejci letenek. Nárůst zájmu oproti minulému roku je v závislosti na prodejci od deseti do 50 procent. Nejvíce chtějí toto léto Češi cestovat do Španělska a Itálie. Prodeje rostou i přes zdražování letenek.

Josef Trejbal z portálu Letuška.cz uvedl, že zájem o letenky každým dnem stoupá a je největší za poslední tři roky. "V tuto chvíli je prodej letenek o deset procent větší než loňský květen a je úměrný navýšenému počtu letů z pražského letiště," uvedl Trejbal. V prodejích podle něj převládají španělské a chorvatské destinace. Eliška Řezníček Dočkalová z kiwi.com dodala, že se v oblibě Čechů na prvním místě každoročně střídá Španělsko s Itálií. Podle ní je na kiwi.com zájem o letenky vyšší o 50 procent oproti loňsku.

Společnost Student Agency pozoruje oproti loňsku větší zájem o cestování v létě o 40 procent. "Nejprodávanější destinace na letní období jsou Řím, Barcelona, Londýn, Paříž či New York," uvedla mluvčí Alexandra Janoušek Kostřicová. Podle mluvčí je vyšší zájem i přesto, že se letenky meziročně zdražily průměrně až o 12 procent, u dálkových letů až o 22 procent. "Letecké společnosti obnovují i speciální akce, například formou výprodeje po určité období," dodala.

Častější využívání speciálních akcí Čechy zmínila také mluvčí společnosti Pelikán Katarína Šuchterová. "Zejména pokud jde o exotické destinace," uvedla. Podle ní Pelikán eviduje dokonce vyšší zájem o letenky než v předcovidovém roce 2019, a to o 25 procent. Dodala, že prodejům na léto dominuje Středomoří v čele se Španělskem a Itálií. "Velmi oblíbená je také ostrovní Malta, o kterou vzrostl zájem meziročně o 55 procent," dodala Šuchterová.

Nejčastější jsou pro letní dovolené u Čechů lety na kratší vzdálenosti do už zmíněného Španělska či Itálie. Z dálkových letů jsou to pak například New York, Bangkok či Los Angeles.

Z Letiště Praha se během letního letového řádu, který bude platit do konce října, létá do 152 destinací přímou linkou. Přibyly nové přímé linky do Gdaňsku, Bilbaa či Dubrovníku, od května funguje opět přímé spojení mezi Prahou a New Yorkem.

Letiště Praha letos cílí na odbavení 13,5 milionu cestujících, řekl nedávno ředitel Jiří Pos. V minulém roce letiště odbavilo 10,7 milionu cestujících, což však bylo stále pod úrovní čísel z roku 2019. Tehdy pražské letiště odbavilo 17,8 milionu pasažérů. S návratem k těmto číslům letiště počítá v roce 2026.


Zdroj: ČTK


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top