investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky

22.04.2024
akcieekonomikainflaceusa

Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo

22.04.2024
ekonomikačesko

Private Equity

07.05.2020

Co je investice typu private equity?

V době, kdy mnohým zůstává více volných prostředků, se hledají cesty, jak je rozmnožit. Jednou z těchto cest je investice do tzv. private equity fondů. Co to ale vlastně znamená? O těchto typech investic bylo napsáno mnohé, v tomto článku se problematiku pokusíme přiblížit ještě více.


Tip: Jak investovat   BHS Private Equity Fund   Investujeme do podniků, které mají komín


Jak private equity funguje?

V principu se jedná o investice do společností, které již mají za sebou určitou historii a stabilitu, jsou v růstu a nejsou veřejně obchodovatelné, nenajdete je tedy na burze cenných papírů. Investor vloží své prostředky pomocí fondu do kapitálu této společnosti, aby jí tak pomohl získat prostředky pro investiční nákupy či růst, získává tak fakticky podíl v této společnosti Po předem dané době poté dochází k prodeji podílu s výnosem, většinou se jedná o dobu 3–7 let od investice.


Kdo investice do private equity poskytuje?

Společnosti, které takové investice poskytují či zprostředkovávají, se nazývají private equity fondy. Protože nakládají s prostředky z mnoha různých zdrojů, je třeba, aby i jejich správa byla pevně uchopena a existovala naprosto jasná investiční strategie, horizont a odvětví či oblast, do které se investuje.


Jaké typy investic se nabízejí?

Jsou fondy, které se specializují na obory, v nichž jsou dlouhodobě silné, a mají tak zkušenosti s jejich fungováním. Tím dokáží spojit více společností se stejným či podobným zaměřením ve snaze maximalizovat výnos. Často také kromě kapitálu dochází i k výměně informací a určitého know-how. Pro investora jsou zpravidla mnohem zajímavější fondy zaměřené na soukromé společnosti, které obchodují své produkty dalším společnostem nebo soukromým osobám. Méně zajímavé pak bývají společnosti, které jsou závislé na zakázkách od státních institucí nebo je mohou ohrozit změny v zákonech.


Reálný dopad investic private equity

Často takové investice fungují pro rozšíření působení společností do zahraničí, kdy je třeba vynaložit nemalé prostředky, ale také pro získání významného postavení na lokálním trhu čistě nákupem inovativních strojů nebo služeb. Pokud tedy pivovar nakoupí velmi efektivní plničku lahví, dokáže v kratším čase vyrobit více zboží a tím zvýšit své prodeje. Nebo naopak potřebuje firma investovat velké množství prostředků do masivní výroby, aby mohla naplnit potřebu zahraničního trhu.


Závěrem k private equity

Fondy typu private equity jsou velmi inteligentním nástrojem, jak mohou společnosti rychle získat kapitál pro vlastní rozvoj, ale po dobu investice také silného a schopného partnera, který jim může přinést kromě financí i cenné informace a směr. Pro investora je to pak možnost, jak se podílet na hospodářském růstu různých odvětví, ale i třeba jeho vlastních oblíbených společností, oproti anonymním investicím na kapitálových trzích.


Tip: Investiční zlato   Jak investovat do dluhopisů

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top