investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Prezidentské volby v USA 2016, podstatné údaje a možný vliv na finanční trhy.

13.06.2016

Barrack Obama pomalu končí, nové volby se blíží a téměř celý svět začíná obracet zrak k prognózám, sleduje, jak se volby vyvíjí a začínají se množit předpoklady, na kolik mohou výsledky voleb ovlivnit finanční trhy.

Volby prezidenta USA v roce 2016 se budou konat 8.11. 2016, jakožto 58. nepřímé volby prezidenta Spojených států v pořadí. Občané zvolí svými hlasy z kandidátů volitele, kteří pak jako sbor zvolí prezidenta i víceprezidenta států.

 

Harmonogram voleb:

  • úonr až červenec 2016 – primárky

  • duben až srpen 2016 – konventy

  • září a říjen 2016 – debaty

  • 8. listopadu 2016 – volební den

  • 19. prosince 2016 – vyhodnocení hlasů volitelů

  • 6. ledna 2017 – sečtení hlasů volitelů v Kongresu

  • 20. ledna 2017 – inaugurace

 

Kandidáti:

Podle nejposlednějších výsledků i dle dlouhodobějších přepokladů se nejpravděbodobnějšími konečnými kandidáty a soupeři jeví Clintonova za Demokraty a Trump za Republikány, tito dva kandidáti mají podle posledního vývoje preferencí veliký náskok.

 

Možný ekonomický dopad výsledků voleb:

Volba prezidenta a jeho následná politika bude mít bezesporu vliv na finanční trhy, otázkou je jak silný a ve kterých sférách bude vliv nejcitelnější.

Každý kandidát a jeho prezidentská kampaň je spojena s určitými ekonomickými tématy, například zdravotnictví, nezaměstnanost, zahraniční politika. Kandidáti ve svých kampaních vyjadřují nejen k těmto odvětvím svá stanoviska, tudíž je možné velmi lehce odhadovat, co v dlouhodobém horizontu přinese volba kterého kandidáta.

Pravděpodobně se neočekává, že by Wall Street byla jedním ze zásadních témat nadcházejících politických debat kandidátů, tato otázka je víceméně uzavřenou kapitolou, jelikož se akciovým trhům v posledních letech dobře daří. K ekonomickému kolapsu a krachu amerických bank v roce 2008 se už žádný kandidát ve svém projevu nebude vracet.

Vliv se čeká zejména v sektorech: energetika - zatím co Demokraté podporují tzv. zelené zdroje, výhra Republikánů by znamenala uvolnění sankcí a návrat k tradičním zdrojům energií.

Dlaší výrazný vliv může být na akcie farmaceutických a zdravotnických společností a akcie zbrojařských firem a společností zapojených do obrany státu.

Dle historických dat sledujících měsíční návratnost akcií v rámci indexu Dow Jones, ukazují lepší výnosnost trhů za vlády demokratického prezidenta, téměř dvojnásobně, oproti období, kdy byl u vlády Republikán.

Zdroj: Wikipedia, www.djaverages.com

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top