investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Představenstvo ČEZ si loni vydělalo 135 milionů korun

25.05.2023

Polostátní ČEZ měl v loňském roce čistý zisk zhruba 81 miliard Kč...

Osm členů představenstva energetické společnosti ČEZ mělo celkový příjem za loňský rok stejný jako v roce 2021. Celkem si přišli na 135 milionů korun, nejvíc dostal šéf představenstva a generální ředitel Daniel Beneš, který měl nárok téměř na 35 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes společnost zveřejnila na webu. Polostátní ČEZ měl v loňském roce čistý zisk zhruba 81 miliard Kč, meziročně byl osmkrát vyšší.

Firma zároveň dnes pro akcionáře zveřejnila pozvánku na schůzi valné hromady, která se uskuteční v pondělí 26. června v Praze. Na dividendách v ní společnost navrhuje rozdělit 63 miliard Kč.

Celkový příjem člena představenstva firmy se člení na pevnou a pohyblivou složku. Pohyblivá složka vychází z plnění ukazatelů výkonnosti, které stanovuje a vyhodnocuje dozorčí rada. Nárok na plnou výši pohyblivé složky za loňský rok mají podle zprávy podniku všichni členové představenstva.

Nejvíce dostal generální ředitel společnosti Daniel Beneš. Jeho celkový roční příjem činil 35,2 milionu korun, což je oproti předloňsku o procento více. Ředitel divize finance Martin Novák dostal 20,4 milionu korun, na 20,1 milionu korun si pak přišel místopředseda představenstva a šéf sekce obchodu a strategie Pavel Cyrani.

Ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač měl 16,2 milionu Kč. Ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek získal za loňský rok téměř 14,6 milionu Kč a ředitelka sekce správa Michaela Chaloupková 14,5 milionu Kč. Nejméně, 12,7 milionu korun, připadlo Janu Kalinovi, který je služebně nejmladší, když nastoupil do představenstva během roku 2021 a nahradil Ladislav Štěpánka. Ten ještě loni dostal 1,6 milionu korun.

"Přestože ČEZ v loňském roce vydělal svým akcionářům o 70,8 miliardy korun více, a pokud to valná hromada schválí, vyplatí svým akcionářům i rekordní dividendu, příjem vedení společnosti zůstal na shodné úrovni jako v předchozím roce," řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Zda je příjem představenstva ČEZ adekvátní, je podle Beneše k diskusi, řekl v březnu webu Blesk.cz. V porovnání s ostatními energetickými firmami v Evropě jsou ale podle něj manažeři ČEZ placení "spíše méně". "Když kterýkoliv člen představenstva ČEZ dostane nabídku z německé nebo jiné evropské energetické firmy, je to víc peněz. To, jestli ta částka je ospravedlnitelná nebo mravná, to je individuální názor každého," uvedl. Upozornil, že výše odměny je zastropovaná a rozhoduje o ní dozorčí rada.

Čistý zisk ČEZ loni stoupl na rekordních 80,7 miliardy z předloňských 9,9 miliardy korun. Významný nárůst podle firmy odrážel enormní růst cen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, rekordní zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a vysokou provozní spolehlivost elektráren společnosti.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. ČEZ už oznámil, že navrhne valné hromadě dividendu ve výši 80 procent z loňského očištěného zisku. Výplata na akcii by tak měla činit 117 Kč, což pro stát znamená příjem 44 miliard Kč. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) vláda dividendy ČEZ použije na pomoc občanům i na konsolidaci státních financí.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top