investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Po půl roce vzrostly ceny průmyslových výrobců

16.11.2020

V říjnu došlo k meziročnímu růstu cen stavebních prací o 3,1 procenta...

V říjnu došlo k meziročnímu růstu cen stavebních prací o 3,1 procenta. Narůstaly i ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví. Na trhu lze rovněž pozorovat pokračující trend růstu cen pozemků. Kombinace těchto faktorů předurčuje další růst cen na realitním trhu. Výjimku mohou tvořit hotely a nákupní centra, které byly výrazně zasaženy koronavirovou krizí.

U průmyslových výrobců došlo po půl roce k meziročnímu růstu cen o 0,3 procenta. K výraznému růstu cen došlo u elektřiny, která podražila o 8,0 procenta. Ceny dopravních prostředků se zvýšily o 4,3 procenta a narůstaly i ceny nábytku a dalších výrobků zpracovatelského průmyslu. Naopak nadále klesaly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

K meziročnímu poklesu cen o 4,3 procenta došlo u zemědělských výrobců. V rostlinné výrobě ceny klesly o 3,0 procenta. Výrazně zlevňovaly brambory, jejichž cena klesla o 26,5 procenta. Ceny ovoce však vzrostly o 12,1 procenta. V živočišné výrobě byly ceny nižší o 6,9 procenta, přičemž ceny jatečných prasat klesly dokonce o 12,0 procenta.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Ceny stavebních prací se zvyšují, protože zahraniční dělníci odjeli kvůli pandemii koronaviru do zemí svého původu. Na pracovním trhu v České republice je nedostatek lidí, kteří jsou ochotni pracovat ve stavebnictví. Jedná se o nepříjemnou a fyzicky náročnou práci."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top