investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Odbory v Lufthanse chystají další stávku za vyšší mzdy

04.03.2024

Protest bude mít tentokrát dopady na cestující...

Německé odbory Verdi dnes vyzvaly k další stávce pozemního personálu společnosti Lufthansa. Práci zaměstnanci zcela zastaví ve čtvrtek a v pátek a znovu ji obnoví od sobotního rána. Protest bude mít tentokrát dopady na cestující. Odbory tak zvyšují tlak před dalším kolem jednání o vyšších mzdách, které je naplánováno na 13. a 14. března.

Začátek stávky je naplánován na čtvrtek na 04:00, konec pak na sobotu na 07:10. Čas ukončení protestu souvisí s noční směnou v nákladní divizi Cargo, která končí právě v 07:10, jak už odbory vysvětlily v předchozích stávkách.

Hlavní vyjednavač odborového svazu Verdi Marvin Reschinsky dnes prohlásil, že nelze pochopit, proč se Lufthansa přes očekávané rekordní výsledky a pravidelně zvyšované manažerské bonusy nezajímá o pozemní personál. "Ten s hodinovou mzdou někdy i ve výši 13 eur (330 Kč) už ani neví, jak v nejdražších německých městech vůbec vyžít," řekl. Ve čtvrtek Lufthansa zveřejní hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí a celý loňský rok, který podle dosavadních výsledků patřil k mimořádně úspěšným.

Reschinsky také řekl, že předchozí stávky záměrně nepostihly cestující. "Ignorováním našich vyjednávacích požadavků nám Lufthansa sděluje, že zareaguje pouze tehdy, když čelí tlaku," uvedl. Dodal, že je smutné, když aerolinkám nevadí zklamaní cestující.

Stávka za vyšší mzdy minulou sobotu zasáhla nákladní divizi Lufthansy, cestujících se ale nedotkla. Před týdnem stávkovala rovněž technická část pozemního personálu, protest se tehdy také obešel bez narušení letového provozu. Naopak pracovní protest pozemního personálu před dvěma týdny měl na letecký provoz v Německu rozsáhlé dopady, v problémech se ocitlo zhruba 100.000 cestujících a zrušeno bylo i několik spojů s Českem.

Odborový svaz Verdi požaduje pro 25.000 zaměstnanců pozemního personálu společnosti Lufthansa zvýšení mezd o 12,5 procenta a jednorázový protiinflační bonus 3000 eur (zhruba 76.000 Kč). Lufthansa původně navrhovala desetiprocentní zvýšení mezd během 12 měsíců a zmíněný bonus 3000 eur, později však uvedla, že nová nabídka už odpovídá základním požadavkům odborů Verdi. Odbory k tomu však uvedly, že cíl rychlého zvýšení mezd o 12,5 procenta, minimálně však o 500 eur (12.700 Kč), naplněn stále není.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top