NWR – boj o čas pokračuje

Nově upravené, podmínky restrukturalizace dluhu lze zatím vnímat více jako boj o čas s nadějí, že v druhém pololetí se zlepší ceny uhlí na trhu, než jako reálné řešení, které by bylo v tomto okamžiku snadno průchodné.

NWR – boj o čas pokračuje
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Nově upravené, podmínky restrukturalizace dluhu lze zatím vnímat více jako boj o čas s nadějí, že v druhém pololetí se zlepší ceny uhlí na trhu, než jako reálné  řešení, které by bylo v tomto okamžiku snadno průchodné.

Druhého června společnost NWR informovala veřejnost o návrhu dohody s věřiteli (viz www.bhs.cz ), dnes, o měsíc později, konstatuje, že podpora této dohody byla malá: 62% ze strany držitelů zajištěných dluhopisů a jen 37% ze strany držitelů nezajištěných dluhopisů. Pro zajištění průběhu transakce se v rámci podmínek nutných pro její  provedení podařilo alespoň získat příslib dalšího navýšení základního kapitálu o 25 mil EUR.

Reklama

Z velmi rychlého pohledu na změněné podmínky a na alternativní plán restrukturalizace dluhu se dá usuzovat na větší polarizaci mezi mírou případného uspokojení držitelů zajištěných a nezajištěných dluhopisů. Je zřetelnější, že držitelé nezajištěných dluhopisů mohou ztratit více. Kombinace nových podmínek restrukturalizace a úvah o alternativním plánu restrukturalizace by tak měla vytvořit  asi určitý tlak k přijetí podmínek „druhého kola“ většinou věřitelů.

Nasvědčuje tomu podle našeho názoru několik faktorů:  

Reklama

a)      malá podpora restrukturalizace dluhu (krácení držitelů dluhopisů) se dala očekávat a tak trochu s ní musela počítat i samotná NWR, když na uzavření celé transakce si již začátkem června v oznámení  o prvním návrhu dohody s věřiteli  stanovila prostor až do druhé poloviny září.

b)      změněné podmínky sice slibují o něco více držitelům nezajištěných dluhopisů, ale základní parametr -  míra uspokojení v hotovosti jen z jedné čtvrtiny nominálu - zůstala nedotčena. Benefity mají být např. v možnosti participovat na kapitálu společnosti.

c)      úvahy o prodeji aktiv OKD a.s. a NWR Karbonia S.A. sice nemají v tento okamžik asi reálný podklad (nějakého kupce), ale způsob jejich vyčlenění do speciální entity spojené s výměnou zajištěných dluhopisů naznačuje, že eventuální prostředky získané prodejem by šly patrně více na konto uspokojení držitelů zajištěných dluhopisů. Závazky z nezajištěných dluhopisů zůstávají stranou.

Pozitivními momenty současných pokusů o restrukturalizaci dluhu lze snad zatím hledat v relativně úspěšném hledání peněz na zvýšení základního kapitálu.

Kurz akcií NWR zákonitě reaguje poklesem, ale později může mírně relaxovat výše, když „kostky ještě nebyly vrženy“. V každém případě, velmi pravděpodobné velké ředění akcií odsouvá budoucí cenu akcií na burze níže a níže.

Chcete se také stát spolumajitelem úspěšné firmy?

Odborníci v BHS s Vámi rádi zkonzultují vhodné investice. BHS je úspěšným obchodníkem na trhu více než 20 let. Vyplňte kontaktní formulář a naši odborníci Vám pomohou výhodně investovat. 

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama