investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

NWR – boj o čas pokračuje

02.07.2014

Nově upravené, podmínky restrukturalizace dluhu lze zatím vnímat více jako boj o čas s nadějí, že v druhém pololetí se zlepší ceny uhlí na trhu, než jako reálné řešení, které by bylo v tomto okamžiku snadno průchodné.

Nově upravené, podmínky restrukturalizace dluhu lze zatím vnímat více jako boj o čas s nadějí, že v druhém pololetí se zlepší ceny uhlí na trhu, než jako reálné  řešení, které by bylo v tomto okamžiku snadno průchodné.

Druhého června společnost NWR informovala veřejnost o návrhu dohody s věřiteli (viz www.bhs.cz ), dnes, o měsíc později, konstatuje, že podpora této dohody byla malá: 62% ze strany držitelů zajištěných dluhopisů a jen 37% ze strany držitelů nezajištěných dluhopisů. Pro zajištění průběhu transakce se v rámci podmínek nutných pro její  provedení podařilo alespoň získat příslib dalšího navýšení základního kapitálu o 25 mil EUR.

Z velmi rychlého pohledu na změněné podmínky a na alternativní plán restrukturalizace dluhu se dá usuzovat na větší polarizaci mezi mírou případného uspokojení držitelů zajištěných a nezajištěných dluhopisů. Je zřetelnější, že držitelé nezajištěných dluhopisů mohou ztratit více. Kombinace nových podmínek restrukturalizace a úvah o alternativním plánu restrukturalizace by tak měla vytvořit  asi určitý tlak k přijetí podmínek „druhého kola“ většinou věřitelů.

Nasvědčuje tomu podle našeho názoru několik faktorů:  

a)      malá podpora restrukturalizace dluhu (krácení držitelů dluhopisů) se dala očekávat a tak trochu s ní musela počítat i samotná NWR, když na uzavření celé transakce si již začátkem června v oznámení  o prvním návrhu dohody s věřiteli  stanovila prostor až do druhé poloviny září.

b)      změněné podmínky sice slibují o něco více držitelům nezajištěných dluhopisů, ale základní parametr -  míra uspokojení v hotovosti jen z jedné čtvrtiny nominálu - zůstala nedotčena. Benefity mají být např. v možnosti participovat na kapitálu společnosti.

c)      úvahy o prodeji aktiv OKD a.s. a NWR Karbonia S.A. sice nemají v tento okamžik asi reálný podklad (nějakého kupce), ale způsob jejich vyčlenění do speciální entity spojené s výměnou zajištěných dluhopisů naznačuje, že eventuální prostředky získané prodejem by šly patrně více na konto uspokojení držitelů zajištěných dluhopisů. Závazky z nezajištěných dluhopisů zůstávají stranou.

Pozitivními momenty současných pokusů o restrukturalizaci dluhu lze snad zatím hledat v relativně úspěšném hledání peněz na zvýšení základního kapitálu.

Kurz akcií NWR zákonitě reaguje poklesem, ale později může mírně relaxovat výše, když „kostky ještě nebyly vrženy“. V každém případě, velmi pravděpodobné velké ředění akcií odsouvá budoucí cenu akcií na burze níže a níže.

Chcete se také stát spolumajitelem úspěšné firmy?

Odborníci v BHS s Vámi rádi zkonzultují vhodné investice. BHS je úspěšným obchodníkem na trhu více než 20 let. Vyplňte kontaktní formulář a naši odborníci Vám pomohou výhodně investovat. 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top