investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Námořní dopravce Maersk navzdory nedostatku kontejnerů ztrojnásobil zisk

02.11.2021

Dánský námořní dopravce A.P. Moller-Maersk ve třetím čtvrtletí ztrojnásobil hrubý provozní zisk...

Dánský námořní dopravce A.P. Moller-Maersk ve třetím čtvrtletí ztrojnásobil hrubý provozní zisk (EBITDA) na rekordních 6,9 miliardy dolarů (152,1 miliardy Kč). Firma je světově největším kontejnerovým dopravcem po moři a hospodářský výsledek zlepšila navzdory přetrvávajícímu nedostatku kontejnerů. Za ním jsou převážně problémy v přístavech způsobené uzávěrami kvůli šíření koronaviru. Firma dnes uvedla, že jí pomohly rekordní sazby za přepravu zboží.

Důsledkem koronavirové pandemie je mimo jiné nedostatek kontejnerových lodí a zácpy v přístavech. To všechno v době vysokých spotřebitelských výdajů a poptávky, což vede k růstu poplatků za přepravu nákladů na nová maxima. Firma očekává, že její klíčový byznys, což je přeprava zboží přes oceány, poroste pomaleji než globální poptávka po kontejnerech. U ní se letos počítá s růstem o sedm až devět procent, zatímco dosud se čekal růst o šest až osm procent.


Dánský podnik také oznámil, že koupí zasílatelskou firmu Senator International, jejíž největší část podnikání se soustředí na leteckou přepravu zboží. Spolu s nákupem dvou letadel Boeing za to Maersk zaplatí celkem asi 644 milionů dolarů.


Maersk své aktivity neustále přizpůsobuje situaci na trhu. Díky solidním výsledkům za pandemie firma urychluje transformaci z kontejnerového dopravce po moři směrem k vytvoření integrované logistické společnosti. Zisk za třetí čtvrtletí je výrazně vyšší, než firma uváděla v předběžném odhadu v polovině září, kdy hovořila o zisku blízko sedmi miliardám dolarů. Tehdy také zlepšila celoroční výhled.


Podnik také oznámil, že rozšíří program odkupu svých akcií, a to o pět miliard dolarů na roky 2024 a 2025. Odkupem akcií se snižuje jejich počet v oběhu, což přispívá k růstu zisku na akcii a zpravidla vede i k růstu ceny akcií na burze.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Podle indexu Baltic Dry lze měřit vývoj cen v lodní nákladní dopravě. Ty výrazně narostly, což nahrává společnostem působícím v tomto odvětví.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top