investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

MMF varuje před globálními šoky

09.10.2018

MMF se podle svého podzimního výhledu domnívá, že tempo růstu světové ekonomiky šlápne na brzdový pedál...

Mezinárodní měnový fond se podle svého podzimního výhledu domnívá, že tempo růstu světové ekonomiky šlápne na brzdový pedál a bude stagnovat tento i příští rok na hodnotě 3,7 procenta. 

Růžově to v této prognóze nevypadá ani pro Českou republiku. V případě české ekonomiky se nebude jednat o pošimrání brzdového pedálu, ale o lehké zatáhnutí za ruční brzdu. Naše HDP by mělo klesnout ze 4,3 procenta v roce 2017 na 3,1 procenta letos. Z globálního pohledu však, obrazně řečeno, nelze hovořit o proražení svodidel a o pádu do propasti. Politici mají podle MMF stále prostor k zavedení prorůstových opatření.

 

Jednou z hlavních hrozeb jsou podle fondu americká cla na čínské zboží a hrozba zavedení cel na auta a součástky do nich. Fond také poukazuje na zvyšování sazeb v USA a citlivost rozvíjejících se zemí na utahování americké ekonomiky. Fond se zatím neobává odlivu kapitálu z těchto zemí, ale upozorňuje na možnost vzniku globálních šoků - snížení odhadu růstu jejich HDP je tudíž výraznější. Rozvíjející se a rozvojové ekonomiky představují zhruba 40 procent světového hrubého domácího produktu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Zaměstnanost ve vyspělých zemích je na vysoké úrovni, inflace a mzdy rostou. Pokud dojde ke globálním šokům, může to významně zahýbat i s akciovými trhy právě ve vyspělých zemích a také s komoditním trhem."

Jan Němeček, Senior Equity Trader BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top