investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Loňský rok byl ve znamení druhé nejvyšší inflace od vzniku České republiky

11.01.2023

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v prosinci na úroveň 15,8 procenta..

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v prosinci na úroveň 15,8 procenta. Průměrná míra inflace za celý loňský rok se pohybovala na úrovni 15,1 procenta. V závěru roku 2022 pomáhaly krotit inflaci státní zásahy v podobě zavedení úsporného tarifu a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie.

Začátek roku je doprovázen přeceňováním ze strany obchodníků. Je proto možné, že první měsíce v letošním roce budou stále ve znamení velmi vysoké inflace. Následně by se situace měla začít zlepšovat a inflace v průběhu roku klesne na jednocifernou úroveň. Stále se však bude pohybovat v násobcích inflačního cíle.

Bohužel nelze vyloučit, že nás vyšší inflace bude trápit déle, než si nyní připouštíme. Mění se totiž inflační očekávání lidí a jednotlivé subjekty v ekonomice na sebe reagují tím, že zdražují, protože zdražuje jejich okolí. To může způsobit relativně dlouhou setrvačnost inflačních tlaků, které budou bránit k návratu na inflační cíl.

Mezi položky, které aktuálně nejvíce zdražují, patří mouka, drůbeží maso, mléko, vejce, cukr, zemní plyn či tuhá paliva. Stále se jedná především o nezbytné položky spotřebního koše. Jejich zdražování má negativní vliv především na sociálně nejslabší skupiny obyvatel, které mají problém vyjít s penězi.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Růst cen v loňském roce výrazně snížil životní úroveň v naší zemi. Lidé přišli o výraznou část kupní síly svých úspor a za své příjmy si mohli dovolit nakupovat podstatně méně zboží a služeb než v předešlých letech. Letošní rok přinese zlepšení, nicméně lidem se dál budou znehodnocovat úspory a snižovat reálné příjmy.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top