investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Lego plánuje postavit novou továrnu ve Vietnamu

09.12.2021

Dánský výrobce hraček Lego plánuje postavit novou továrnu ve Vietnamu, aby udržel krok s rychle rostoucí poptávkou po...

Dánský výrobce hraček Lego plánuje postavit novou továrnu ve Vietnamu, aby udržel krok s rychle rostoucí poptávkou po svých barevných plastových kostkách pro děti v Asii. Firma uvedla, že do projektu investuje více než jednu miliardu USD (22,6 miliardy Kč) a vietnamský závod bude druhou továrnou v Asii. První závod otevřela firma v roce 2016 v Číně.

Poptávka po Legu v Asii roste od roku 2019 dvouciferným procentním tempem. Nyní se blíží tomu, aby ve střednědobém až dlouhodobém horizontu převýšila výrobu v čínské továrně, řekl agentuře Reuters provozní ředitel firmy Carsten Rasmussen. "Růst v Číně a Asii je fantastický a vidíme, že časem budeme potřebovat více kapacit," dodal a upozornil zvláště na rostoucí střední třídu a vysoký počet narozených dětí v regionu ve srovnání se zralejšími trhy v Evropě a Severní Americe.


Rozhodnutí o nové továrně vychází ze strategie firmy, která spočívá v umístění výroby do blízkosti hlavních trhů. To jí pomáhá omezit náklady a chrání ji před vnějšími faktory. "Díky tomu máme kratší dodací lhůty pro naše zákazníky a jsme schopni rychle reagovat na poptávku, ale samozřejmě jsme také odolnější," uvedl Rasmussen.


Závod ve Vietnamu má být také první uhlíkově neutrální továrnou společnosti, protože plánuje pokrývat spotřebu energie solárními panely na střeše a z blízké farmy. Firma stále vyrábí kostky z plastů na bázi ropy, zavázala se ale, že je do konce desetiletí nahradí kostkami z udržitelných materiálů.


Závod by měl zahájit výrobu v roce 2024. Vznikne v něm zhruba 4000 pracovních míst a výrazně zvýší roční produkci Lega, která je zhruba 100 miliard kostek, dodal Rasmussen bez bližších podrobností.


Společnost Lego je známá hlavně svými barevnými plastovými stavebnicemi. Firmu založil v roce 1932 Ole Kirk Christiansen a pojmenoval ji podle dánských slov "leg godt", což znamená "hezky si hrajte". Christiansenové jsou teď nejbohatší dánskou rodinou a společnost Lego patří mezi největší výrobce hraček na světě.


Jeden z výrobních závodů Lega je v Kladně, provoz tam zahájil v roce 2000. V kladenském závodě se stavebnice dekorují, kompletují se menší díly a balí. Další výrobní podniky má firma v Dánsku, Maďarsku, Mexiku a Číně. Firma rovněž rozšiřuje kapacity výroby v Mexiku, Maďarsku a Číně a doplňuje strojní vybavení v továrnách v Dánsku a v Česku.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Lego započalo svou historii v dílně pana Ole Kirka Christiansena v roce 1932. Ten se zaměřil na výrobu dřevěných hraček, které byly od roku 1947 doplněny plastovými hračkami.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top