investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Kam se poděla recese?

07.08.2023

Pesimistické předpovědi analytiků se na akciovém trhu nenaplnily a ekonomika zdánlivě nereaguje na vyšší úrokové sazby...

Na přelomu roku 2022/2023 většina analytiků z nejprestižnějších investičních bank na Wall Street předpovídalo chmurný rok 2023 pro akciové trhy v USA. Obzvlášť první polovina roku měla být bolavá a druhá polovina se měla vyvíjet v duchu obnovy. O 8 měsíců později při zpětném pohledu lze říci, že analytický konsensus na Wall Street zklamal a stal se pravý opak toho, co většina analytiků předpovídalo. Ukazuje to, jak obtížné je předvídat trhy, a to jen i několik měsíců do budoucna. Medián všech odhadů dna amerického indexu S&P 500 v roce 2023 se shodoval s aritmetickým průměrem, jednalo se o 3 300 bodů (Graf 4). Tato hodnota se nyní zdá být méně pravděpodobná a dno trhu letos se zdá, že nedosáhne hluboko pod 4 000 bodů. V průměru banky cílovaly hodnotu indexu na konci letošního roku 2023 na 4 000 - 4 100 bodů (Graf 5). To se ještě může naplnit, pokud bude index ze současných 4 515 bodů spadne zhruba o 10 %. Analytici Deutsche Bank byli v tomto ohledu mimo konsensus a správně předpovídali, že první polovina roku bude pozitivní, druhá polovina by ale měla být horší podle jejich analýzy v té době.

Poznámka k odhadům v grafech: (GS = Goldman Sachs, JPM = JPMorgan Chase, DB = Deutsche Bank, MS = Morgan Stanley, Bcls = Barclays, UBS = Union des Banques Suisses, WF = Wells Fargo, HSBC = Hong Kong and Shanghai Banking Corporation, BofA = Bank of america).



Akciový optimismus v tomto roce zažehlo především nadšení z potenciálu umělé inteligence, nejvíce po zpřístupnění dosud nejdokonalejšího chatovacího programu Chat GPT. Investoři v souvislosti s tím a s ekonomickou situací, která se nezhoršuje tak, jak analytici předpokládali začali opouštět pesimistické scénáře. Situaci na trhu podporuje i fiskální expanzivní politika vlády USA, která od počátku roku do ekonomiky vypustila více než půl bilionů USD. Likviditu na trhu dočasně podpořil i Fed, když na trh vypustil 300 miliard USD v březnu na podporu stability bankovního sektoru. Optimismus tak nyní vládne akciovým trhům.

Tento růst trvá dodnes a začíná být poněkud problematickým. Americké akciové trhy v současné chvíli naceňují optimistický scénář, kdy se tamní ekonomika úplně vyhne, nebo jenom trochu zavadí o recesi a sazby začnou v příštím roce výrazně klesat. Nejen to, trhy také předpokládají, že zisková recese amerických společností v tomto kvartále nalézá své dno a od 3. kvartálu 2023 započne rychlá obnova v ziscích společností. Rychlost této obnovy by rozhodně odpovídala expandující ekonomice ve druhé polovině roku. S akciovým trhem ale nesouhlasí dluhopisový trh, který očekává, že se situace zhorší a nastane recese. Dluhopisový trh je větší a lepší v předvídání makroekonomických a politických událostí. Například výnosová křivka amerických dluhopisů (rozdíl mezi 10letými a 2letými výnosy) předpověděla každou recesi v USA od roku 1980 a nyní předvídá další. Ovšem načasování je něco v čem nevyniká ani trh dluhopisů.

Akciové trhy se tak nyní nachází v optimální zóně, která byla historicky v této fázi cyklu typická, historie se ale spíše přiklání dluhopisovému trhu. Nastává období fiskální dominance a nikdo přesně neví k čemu to povede. Rychlost zadlužování americké vlády explodovalo a v důsledku vyšších úrokových sazeb je americká vláda nucena se ještě více zadlužovat, protože úrok na fiskálním dluhu roste o to víc s vysokými klíčovými úrokovými sazbami. Ironicky tak může docházet k tomu, že vyšší sazby podpoří inflační tlaky, protože to povede k disproporčně vyššímu nárůstu fiskálního dluhu a tím pádem k přítoku likvidity do oběhu, která podpoří ekonomiku. To je pravděpodobně jeden z důvodů, proč je ekonomika v současné době takto silná a to jak v Eurozóně tak i ve Spojených státech. Dalšími jsou vysoká očekávatelnost současného cyklu, velmi nízké úrokové sazby před započetím cyklu, rostoucí převaha firem v sektoru služeb a velký objem prostředků, který byl vpuštěn do ekonomik během pandemie. 

Timur Barotov, analytik BHS

„Pesimistické předpovědi analytiků se na akciovém trhu nenaplnily a ekonomika zdánlivě nereaguje na vyšší úrokové sazby.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top